DEM Parti’nin Süryani Mardin Milletvekili George Aslan, Sivas'ta tarihi bir kilisenin internet üzerinden satışa çıkarılmasının ardından Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’dan konuya dair bilgi istedi. Tarihi kiliselerin satılığa çıkarılmasının ülkede yaşayan Hıristiyanları rencide ettiğini belirten Aslan, “Kilise ve manastırların satılığa çıkarılmasının önlenmesi ve ülkenin ortak değeri olan bu tarihi ibadethanelerin korunması iktidarın sorumluluğundadır” dedi.
Sivas'ın Hafik ilçesi Gökdin köyündeki tarihi Surp Asdvadzadzin Kilisesi, emlak danışmanına verilerek 16 milyon TL bedelle satışa çıkarıldı. Gazetecilere konuşan emlak danışmanı Vahap Yıldız, tarihi Ermeni kilisesi için, “Tapusu var ve satılmasında hiçbir engel gözükmüyor. Kilise 1’inci derecede sit alanı ve koruma altındadır. Bugün itibarıyla satışa çıkardık ve 16 milyon TL istiyoruz” dedi.
İlçeye 18 kilometre uzaklıktaki Göydün köyünde 19'uncu yüzyılda yapıldığı tahmin edilen ve bir Ermeni Kilisesi olan Surp Asdvadazin Kilisesi, 2012 yılında 1'inci Grup Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı olarak tescil edildi. Kesme taşlarla yapılan kilisenin içerisinde ve dış yüzeyinde ise 'haç' işaretinin işlendiği taşlar bulunuyor.
Hrant Dink Vakfı'nın Ermeni Kültür Varlıklarıyla Sivas / Kültür Varlıkları Envanteri kitabından, söz konusu kilise
“Mardin'deki Mor Yuhanna ile Bursa'daki kilise de satılmıştı”
DEM Parti’nin Süryani Mardin Milletvekili George Aslan ise kilisenin internet üzerinden satışını Meclis'e taşıdı. Geçen yıllarda da Mardin’in Artuklu ilçesinde bulunan bin 700 yıllık geçmişe sahip Mor Yuhanna Süryani Ortodoks Kilisesi’nin, tapusunun elinde bulunduğunu iddia eden bir kişi tarafından internet sitelerinde satışa çıkarıldığını, benzer şekilde geçtiğimiz yıllarda Bursa'da Ermenilere ait bir kilisenin yine internet üzerinden satılmak istendiğini anımsatan Aslan, şöyle devam etti:
"İktidarın sorumluluğunda"
“Son olarak Sivas'ın Hafik ilçesinde 19’uncu yüzyılda yapıldığı tahmin edilen ve bir zamanlar Ermeniler tarafından kullanılan tarihi kilise de sahibi olduğunu iddia eden bir kişi tarafından emlak danışmanına verilerek 16 milyon TL bedelle satışa çıkarılmıştır.
Hristiyanların kutsal ibadet yerleri olan kilise ve manastırların şahıslarca satışa çıkarılması Hristiyan yurttaşları rencide eden bir durumdur. Söz konusu kilise ve manastırların satılığa çıkarılmasının önlenmesi ve ülkenin ortak değeri olan bu tarihi ibadethanelerin korunması iktidarın sorumluluğundadır.”
Konunun araştırılması ve satışların önüne geçilmesi için Aslan, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a sunduğu önergede şu sorulara yanıt istedi:
-Sivas’ın Hafik ilçesinde bulunan kilisenin basına yansıdığı üzere internet üzerinden satışa çıkarıldığına ilişkin bilginiz var mıdır?
-Adı geçen kilisenin tapusunun şahsa ait olduğu iddiası doğru mudur? Doğruysa kilisenin tapusu nasıl ve hangi şartlarda şahsa geçmiştir?
-Tapusu Bakanlığınıza ait kaç kilise ve manastır mevcuttur? AKP iktidarları döneminde tapusu şahıslara geçmiş veya satılığa çıkarılmış kilise ve manastır sayısı kaçtır?
-Kilise, manastır ve diğer din ve inançlara ait ibadethanelerin kişiler tarafından satışının engellenmesi için herhangi bir çalışmanız var mıdır?
-Surp Garabet Kilise ve benzer şekilde tapusu şahıslara geçmiş olan kilise ve manastırların sahiplerine iadesi için çalışmalarınız var mıdır/olacak mıdır?
Fotoğraf: DHA