Gündem

Kayseri'nin ardından birçok şehir karıştı!

01 Temmuz 2024 22:44

Kayseri’de Suriyeli bir kişinin 7 yaşındaki kuzenine istismar ettiği iddiası üzerine kentte önceki gece çıkan olayların ardından, Suriye'nin kuzeyinde Türk bayraklarının indirilmesi ve bazı araçlara saldırı düzenlenmesi Hatay, Gaziantep, Konya, Şanlıurfa gibi pek çok kentte protestoler yaşandı. Bazı şehirlerde şiddet eylemleri yaşandı.

Kayseri'de yabancı uyruklu bir kişinin 7 yaşındaki Suriyeli bir çocuğu istismar ettiği iddiası üzerine Kayseri'de, sığınmacılara ait işyerleri ve araçlar tahrip edildi. Kayseri'de yaşananlara tepki gösteren onlarca kişi Halep kırsalındaki el-Bab, Azez ve el-Rai şehirlerinde, Türk kamyonlarını durdurarak sürücülerden Türkiye'ye dönmelerini talep etti. Bazı protestocular, kamyonların camlarını kırdı. Göstericiler, ayrıca bölgedeki sokaklarda ve kamu hizmeti binalarından Türk bayraklarının indirirken, Suriye Arap Cumhuriyeti'ne karşı kendilerini temsil eden üç yıldızlı bayraklarının asılmasını talep etti.

Yaşananlardan sonra birçok şehirde sokağa çıkan gruplar “Ne mutlu Türk’üm diyene” sloganları attığı ve Suriyelilere ait olduğu iddia edilen dükkanlara zarar verdiği görüntüler sosyal medyada paylaşıldı.

TIKLAYIN - 7 yaşındaki çocuğa taciz iddiası Kayseri’yi karıştırdı: Suriyelilerin yoğun yaşadığı mahallede bazı dükkânlar ateşe verildi, 5 polis yaralandı

Gaziantep Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Sözcüsü Hasan Şencan, bir grubun videosunu paylaşarak; "Sevgili Gaziantepliler, lütfen çocuklarımızı evlerimize çağıralım. Provoke edilecek eylemler içerisindeler. Gençler, evlerinize dönün" ifadelerini kullandı. 

Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde yabancı uyruklu bir kişinin 7 yaşındaki çocuğu istismar ettiği iddiası üzerine ilçede araçlar ters çevrildi, Suriyelilere ait olduğu iddia edilen bazı iş yerleri ateşe verilmişti. Bölgeye sevk edilen polis ekiplerinin gruba müdahalesi biber gazı, ses bombası ve plastik mermiyle devam ederken gruplar eylemlerine devam ediyor. Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, çıkan olaylarda 5 polisin yaralandığını söylemişti.

TIKLAYIN - Gaziantep'te 41 STK'dan "Suriye göçü" açıklaması: Yaşam çekilmez hale gelmekte, halkımız feveran etmektedir; 20 yılda kentin nüfusunun yarısı Suriyeli olacak!

Hatay

Hatay Reyhanlı'da ise bir grubun Suriyelilere ait olduğu iddia edilen dükkanlara zarar verdiği görüntüler sosyal medyada dolaşıma girdi. Kırıkhan ilçesinde ise bir grubun sloganlar eşliğinde Suriyelilere ait olduğu iddia edilen bir manava zarar verdiği videoları sosyal medyada paylaşıldı.

Kayseri

Kayseri’de dün 7 yaşındaki Suriyeli bir çocuğun istismar edildiği iddiasıyla başlayan olaylar, bugün de devam etti. Sokaklarda yürüyen grubun “Ne mutlu Türk’üm diyene” sloganları attığı videolar sosyal medyada dolaşıma girdi.

Bursa

Bursa’da sokağa çıkan bir grup “Ne mutlu Türk’üm diyene” sloganları atarak yürüdüğü ve polislerin kalabalığa müdahale ettiği anlar sosyal medyada dolaşıma girdi.

Kilis

Kilis’te bir grup araçlarla konvoy halinde sokaklara indi, polis kalabalığa müdahale etti. Bir grubun, Suriyeli olduğu iddia edilen kişiyi dövdüğü anlara ait görüntüler sosyal medyada dolaşıma girdi.

Adana

Adana'da bir grubun slogan atarak sokaklarda motor sürdüğü görüntüler paylaşıldı. Bir Suriyelinin darp edildiğini anlattığı video, sosyal medyada dolaşıma sokuldu.

Gaziantep

Gaziantep’te Suriyeli olduğu iddia edilen birinin işten eve dönerken bıçaklandığına dair videolar sosyal medyada dolaşıma girdi.

İzmir 

İzmir'de Göztepe Köprüsü'ne "Ülkemde mülteci istemiyorum" yazılı pankart asıldı. 

Antalya

Antalya'nın Serik ilçesinde gece toplanan bir grup, Suriyelilere ait araçlara ve iş yerlerine zarar verdi.

Suriyelilere ait bir motosiklet cadde ortasında ateşe verilerek yakıldı. Göstericiler motosiklete müdahale etmek için gelen itfaiye ve sağlık ekiplerine engel oldu. Gece ilerleyen saatlerde eylemciler, Suriyelilere ait iş yerlerine taşlarla saldırıp camlarını kırdı.

Belediye Başkan Yardımcısı Halil Demir, polis aracının hoparlöründen toplananlara seslenerek “Lütfen arkadaşlar herhangi bir olaya sebebiyet vermeyelim. Duyarlı olalım ve dağılalım. Herkes evine gitsin. Polisimize yardımcı olalım" dedi. Olaylar, polisin çabasıyla saat 03.00 sıralarında yatıştırıldı.

Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında, Kayseri'de yaşanan taciz olayının ardından sosyal medya hesaplarından provokatif paylaşımlar yapan şüpheliler M.T. ve D.A., gözaltına alındı.

İstanbul 

İstanbul Sultanbeyli'de bir grup Suriyelilere ait olduğu iddia edilen dükkanlara saldırdı. Bağcılar ilçesinde ise bir grup sloganlar atarak yürüdü.