Gündem

Sumru Yavrucuk’tan hayvan hakları savunucularının eylemine destek: Bu cinayet yasasıdır, utanca ortak olmayın!

18 Temmuz 2024 19:19

T24 Ankara

Milletvekilleri ve sanatçılar, sokak hayvanlarının “ötanazi” uygulamasını öngören yasa teklifini protesto eden hayvan hakları savunucularının Kuğulupark’taki eylemine destek verdi. Film çekimleri için Ankara’da olan usta sanatçı Sumru Yavrucuk, yasa teklifine tepki göstererek, “Lütfen bu yasaya romantik başlıklar bulmaya çalışmayın; ötanazi gibi, uyutma gibi. Bu başlı başına bir cinayet yasasıdır. Lütfen bu acıya, bu utanca ortak olmayın” dedi.

Eylemde konuşan CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı da, “Diyelim ki AKP bu yasayı geçirdi. Kim uygulayacak? Bizim belediyelerimiz. Sorumlu tutulanlar onlar. O halde belediye başkanlarımızla masaya yatıracağız. Uygulanabilir olmasını engelleyeceğiz” dedi.

Hayvan hakları savunucularının Ankara Kuğulupark’taki eylemine, Chaplin Dörtlüsü film çekimleri için Ankara’da olan Sumru Yavrucuk, Mustafa Kırantepe, Yasemin Szawlowski’nin de aralarında olduğu sanatçılar da destek verdi.

Eylemde “Toplayamazsın! Hapsedemezsin! Öldüremezsin!” yazılı pankartı taşıyan Hayvan Yaşam Özgürlük İnisiyatifi’nden Betül Yangın, yasa çıksa da mücadeleye devam edeceklerini belirterek, “Biz bu yasa tasarısının aslında devletin anayasayı değiştiremediği için, salt çoğunluğu sağlayamadığı için, hayvanları, çocukları, kadınları hedef aldığını düşünüyoruz” dedi.

Sumru Yavrucuk: Bu utanca ortak olmayın

Eylemciler arasında bulunan sanatçı Sumru Yamrucuk, “Hayvanların yaşam hakkı engellenemez! Lütfen bu yasaya romantik başlıklar bulmaya çalışmayın! Ötanazi gibi, uyutma gibi. Bu başlı başına bir cinayet yasasıdır. Lütfen bu acıya, bu utanca ortak olmayın çünkü yaşam hepimizin, sokaklar hepimizin” dedi.

Oyuncu Mustafa Kırantepe de “Hayvanların yaşam haklarını ellerinden almamamız gerekiyor. Bütün canlılara özgürlük diliyorum” dedi.

Belediyelerle masaya yatıracağız

CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı da açıklamasında, “Diyelim ki AKP bu yasayı geçirdi. Kim uygulayacak? Bizim belediyelerimiz. Sorumlu tutulanlar onlar. O halde belediye başkanlarımızla masaya yatıracağız. Uygulanabilir olmasını engelleyeceğiz. Zaten dijital rezervasyonları yapıldı. 1-2 yıla yolcular. 1,5-2 yıl içinde olmazsa yolcu ettikten sonra bu yasayı geri alırız ve uygulamayız. Hikâye bu!” dedi.

CHP Çorum Milletvekili Mehmet Tahtasız ise cins hayvan ithalatı yapanlara dikkat çekerek, “Biz diyoruz ki yurt dışından ithalatı yasakla. Orada veterinerler derneği başkanımız yok ama içeride hayvanları ithal eden kişi, eşiyle beraber, orada avukatıyla beraber salonda. Bu çifte standartı kabul etmiyoruz. Tüm canlıların yaşam haklarını savunuyoruz. Bu konuda da halkımızla birlikte CHP olarak mücadele edeceğiz” diye konuştu.

CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı ve CHP Çorum Milletvekili Mehmet Tahtasız

Eylemcilere tükürdü: “İtperestler”

Kuğulupark’tan geçen yaşlı bir kadın ise hayvan hakları savunucularına “İnsan öldürülürken neredeydiniz itperestler” diyerek müdahale etti. Eylemciler kadını alandan uzaklaştırmaya çalışırken kısa süreli bir arbede yaşandı. Kadın, eylemcilerin üzerine tükürdü. Hayvan hakları aktivistleri ise sakinleştirmeye çalıştıkları kadını alandan uzaklaştırdı.

"
"