Dünya

Sudan'daki mülteci kampında kıtlık ilan edildi

BM destekli acil uyarı hattı, Darfur'un El Faşer kentinde insanların açlıktan öldüğünü doğruladı

02 Ağustos 2024 14:53

T24 Dış Haberler

Sudan'ın kuşatma altındaki El Faşer kentindeki bir göçmen kampında kıtlık ilan edildi. 

Kuzey Darfur başkentinin hemen dışındaki kamplarda yaklaşık 600 bin kişinin yaşadığı tahmin ediliyor.

BM destekli kıtlık erken uyarı sistemleri ağı (Fews Net) yaptığı açıklamada, Zamzam kampında insanların açlıktan öldüğünü doğrulayacak kanıtlara sahip olduğunu ve en kötü açlık seviyelerinin Abu Shouk ve Al Salam kamplarında da mevcut olabileceğini söyledi.

El Faşer, Darfur'un batı bölgesindeki diğer büyük şehirlerin kontrolünü ele geçirmiş olan Sudan ordusundan şehri ele geçirmeye çalışan Hızlı Destek Güçleri (RSF) paramiliterleri tarafından aylardır kuşatma altında tutuluyor.

Fews Net karar destek danışmanı Lark Walters, "Bu çatışma sona ermeden ve büyük ölçekli insani gıda yardımı olmadan, insanların acıları dinmeyecek." dedi.

Fews Net, savaşın ve RSF'nin şehri kuşatmasının gıda nakliyesini kısıtladığını, nüfusun 2023'ün sonundaki hasadı çoktan tükettiğini, temel tahılların artık üç yıllık ortalamanın yüzde 180 üzerinde bir fiyata mal olduğunu rapor etti.

Tıbbi yardım kuruluşu Médecins Sans Frontières de, RSF'nin kamyonlarını El Fasher'in dışındaki yolda bekleterek ilaç ve gıdanın şehre ulaşmasını engellediğini söyledi.

"
"