Gündem

Suça sürüklenen çocuk, traktörle iki kızın ölümüne yol açtı, babasının “erkek gibi yetiştiriyorum” diyerek eline silah verdiği video ortaya çıktı

“Köyün içerisindeki traktörlerin neredeyse yüzde 60’ını çocuk işçiler kullanıyor”

01 Ağustos 2024 12:42

Uygar Ulusan - Ankara

Malatya’da traktörle iki kız çocuğunun ölümüne neden olan çocuk sürücünün babası Basri Ayaz’ın, (39) oğluna silah kullandırdığı video ortaya çıktı. Kaza öncesinde Ayaz’ın, defalarca “bu çocuğun yaşı kaç, bu traktörü veriyorsun?” şeklinde uyarıldığı, buna karşılık “ben çocuğumu erkek gibi yetiştiriyorum” yanıtını verdiği iddia edildi. Acılı aile, babanın, olası kast düzenlemesi uyarınca yargılanmasını bekliyor.

Geçen hafta Malatya Akçadağ’da meydana gelen kazada iki kardeş Zelal Yıldırım (11) ve Ada Yıldırım (7) olay yerinde hayatını kaybetti, Günce Şakar ve (7) Asya Kaya, (7) yaralandı. Tanıkların anlatımına göre, suça sürüklenen çocuk K.A., traktör kullanırken, yol kenarındaki çocuklara çarptıktan sonra kendi evinin bahçesine girdi. Traktörü kullanan çocuk sürücü K.A.’nın, (11) babası Basri Ayaz’ın polis, annesi Pınar Ayaz’ın da adliyede (36) katip olduğu öğrenildi. Suça sürüklenen çocuk K.A.’nın daha önce de traktör kullandığı iddia edildi. Ölen kız çocuklarının babası Erkan Yıldırım, ilçedeki kişilerin defalarca uyardığı Ayaz’ın “Ben çocuğumu erkek gibi yetiştiriyorum” diyerek uyarıları görmezden geldiğini öne sürdü.

Kazadan yaralı kurtulan Şakar ve Kaya’nın anlatımına göre, suça sürüklenen çocuk K.A. şaka amaçlı olarak traktörü çocukların üzerine doğru sürdüğü esnada hakimiyeti kaybetti. Ölen kız çocuklarının amcası Ercan Yıldırım, “K.A. traktörü yol kenarında yürüyen çocukların üzerine sürüyor. Oradaki çocuklar K.A.’nın, şaka yapmak adına traktörü üzerlerine sürdüğünü söyledi. Yani traktörü oyuncak gibi kullanıp şaka yapıyor. Sonrasında muhtemelen fren yerine gaza basıyor ve o esnada bir facia doğuyor” dedi.

“Basri Ayaz, ifadesinde yalan beyanda bulundu”

Olay gerçekleştikten sonra savcılıkta ifadesi alınan Ayaz ailesinin tutuksuz yargılanmalarına karar verildi. Yıldırım ailesinin avukatı Ercan Kısacık, soruşturmanın devam ettiğini anımsatarak, baba Basri Ayaz’ın tutuklu yargılanması gerektiğini savundu. Ayaz’ın verdiği ifadede yalan beyanda bulunduğunu öne süren Avukat Kısacık, şunları söyledi:

“Olay gerçekleştikten sonra Ayaz ailesinin ifadesi alındı. Daha sonra aynı gün savcılığa ifade verdiler. Savcılık ifadelerini aldıktan sonra sulh ceza hakimliğine gittiler ve ailenin tutuksuz yargılanmalarına karar verildi. Şu anda Basri Ayaz, tutuksuz yargılanıyor. Süreç henüz çok yeni, daha savcılık aşamasında olan bir dava. Basri Ayaz, ifadesinde K.A’nın anahtarı kendisinden habersiz bir şekilde aldığını söylüyor ama yalan bir beyanda bulunuyor. Aslında baba oğluna traktörün anahtarını veriyor ve traktörü evine götürmesini söylüyor. Bizim amacımız Basri Ayaz’ın tutuklu bir şekilde yargılanması. K.A çocuk olduğundan dolayı cezai ehliyeti yok. Bundan dolayı bir yargılama yapılamıyor.”

“Basri Ayaz’ın olay yerinden usulsüz bir şekilde eşyalarını almak istediği ortaya çıktı”

Soruşturma sürerken çarpıcı bir gelişme de yaşandı. Yıldırım ailesi, Ayaz’ın usulsüz biçimde olay yerine giderek, eşyalarını almaya çalıştığını öne sürdü. Ölen kardeşlerin amcası Ercan Yıldırım, “Bize bir adım attırmayan yetkililer, karşı tarafın bin bir türlü oyunuyla, duygu sömürüsüyle eşyaları almasına izin verdiler” dedi. T24’e konuşan Ercan Yıldırım, şunları söyledi:

“Basri Ayaz jandarmaya gidiyor ve oradaki komutana karşı tarafında bilgisi var, çocuğumun beşiğini alacağım diyerek yalan söylüyor. Komutan da olay yerinde bekleyen personeli arıyor ve beşiği almasına izin veriyor. Ama Basri Ayaz, evde kalan eşyalarını almak için olay yerine kamyonetle beraber 8 kişi gönderiyor. Oradaki bekçi yetkisiz bir şekilde kişilerin olay yerine girmelerine izin veriyor. Ama bizim tanıdıklarımız bu olayı görür görmez bize haber verdi. Biz de tanıdıklarımızla beraber olay yerine gittik. Tabii hiçbir eşyayı alamadan geri gitmişler bizden önce.”

“Siz de erkek misiniz? Benim oğlum traktör kullanıyor”

Ayaz’ın gerekli cezayı alması için mücadele verdiğini söyleyen baba Erkan Yıldırım, “Basri Ayaz, insanların canı yanabilir diye birçok kez insanlar tarafından uyarılmış olmasına rağmen bildiğine devam etti. Hatta Ayaz, mahallede çocuğu ile yaşıt çocuklara, “Siz de erkek misiniz? Bakın benim oğlum traktör kullanıyor” şeklinde konuşmuş” dedi.

Ayaz’ın, polis olmasından dolayı karakolda iyi karşılandığını iddia eden Ercan Yıldırım, şunları kaydetti:

“Olay sonrasında K.A, hemen annesine teslim ediliyor. Babası Basri Ayaz, yaklaşık 16 saat emniyette misafir ediliyor. Ben misafir ediliyor şeklinde tanımlıyorum çünkü orada meslektaşları Ayaz’a, çay, kahve ve yemek ikram ediyor. Anne ve baba K.A’nın daha önceden de traktörü kullandığını kabul ediyor ama kaza günü bizim haberimiz yoktu çocuk cebimden anahtarı habersiz bir şekilde almış gibi bir yalan beyanda bulunuyor. Daha sonrasında sabah salınıyor ve adam şu anda dışarıda mesleğine devam ediyor, gündelik hayatına devam ediyor. Hatta denilene göre sebzelerini sulama derdine düşmüş.”

“Köyün içerisindeki traktörlerin neredeyse yüzde 60’ını çocuk işçiler kullanıyor”

Köy içerisinde mevsimlik çocuk işçilerinde traktör kullandığından bahseden Avukat Ercan Kısacık şunları anlattı:

“Bizim Malatya kayısı tarımının en yoğun olduğu yer dolayısıyla bu aylarda çok fazla mevsimlik işçi geliyor. Bunun yanı sıra çok fazla çocuk işçi var. Bu çocukların altına motorlar veriliyor, zirai aletler veriliyor. Neredeyse köyün içerisinde çalışan traktörlerin yüzde 60’ını 13-14 yaşında çocuk işçiler kullanıyor. Bu zaten başlı başına bir sorun.  Neredeyse her yıl böyle sorunlar yaşanıyor. Bu sorunun bir şekilde çözülmesi gerekiyor. Kaza sonrasında jandarma köyde birkaç kişiye ceza yazdı ama hepimiz biliyoruz ki bu iki günlük bir tedbir. Bu konuya çok dikkat edilmesi gerekiyor, özellikle de hasat döneminde. Diğer bir sorun ise biz erkek çocukların çok erken büyümesini istiyoruz. 10 yaşında erkek çocuğa silah kullandırılıyor, traktör veriliyor ve ailede bundan gurur duyuyor.”

"
"