Dünya

Soğuk Savaş'ın sona ermesinden bu yana ilk kez ABD'li bir gazeteci Rusya'da "casusluk" suçlamasıyla mahkûm edildi

Savcılar Gershkovich'i Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) için çalışmakla suçlarken, WSJ ve ABD bu suçlamaları şiddetle reddetti

19 Temmuz 2024 16:23

T24 Dış Haberler

ABD'li gazeteci Evan Gershkovich, bir Rus mahkemesi tarafından casusluk suçlamasıyla yüksek güvenlikli bir ceza kolonisinde 16 yıla mahkûm edildi.

Wall Street Journal (WSJ) muhabiri Gershkovich ilk olarak geçen mart ayında Moskova'nın doğusundaki Yekaterinburg şehrinde bir haber gezisindeyken güvenlik güçleri tarafından tutuklanmıştı. 

Savcılar Gershkovich'i Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) için çalışmakla suçlarken, WSJ ve ABD bu suçlamaları şiddetle reddetti.

Bu karar, Soğuk Savaş'ın 30 yıldan uzun bir süre önce sona ermesinden bu yana ABD'li bir gazetecinin Rusya'da casusluk suçundan mahkum edildiği ilk karar oldu.

Geçen ay başlayan davanın son iki günlük duruşması Ağustos ayında yapılacaktı. Savcılar 18 yıl hapis cezası istemişti. Ancak beklenmedik bir hamleyle duruşma Perşembe gününe alındı ve mahkeme yetkilileri kararın bugün verileceğini açıkladı.

Savcılar hazırladıkları iddianamede 32 yaşındaki Gershkovich'i Sverdlovsk bölgesinde tank üreten bir fabrika hakkında "gizli bilgi" toplamak üzere "CIA'in talimatıyla" hareket etmekle suçladı.

Muhabir suçlamaları sürekli olarak reddederken, WSJ perşembe günü yaptığı açıklamada davayı "utanç verici bir utanç" ve tutukluluğunu da "rezalet" olarak nitelendirdi.

Washington Rusya'yı, muhabiri yabancı hapishanelerdeki Rus vatandaşlarıyla olası bir mahkum takasında kullanılmak üzere bir pazarlık kozu olarak tutmakla suçluyor.

 

 

"
"