Dünya

Sicilya açıklarında batan süperyatın enkazında kaybolan 6 yolcudan 5'inin cesedine ulaşıldı

Cesetler Palermo'daki morga nakledilecek ve burada olayla ilgili soruşturma başlatan Termini Imerese kasabası savcısının gözetiminde otopsi yapılacak

22 Ağustos 2024 08:05

T24 Dış Haberler

Sicilya açıklarında batan lüks yatın enkazında kaybolan 6 yolcudan 5'inin cesedine ulaşıldı.

İngiliz teknoloji girişimcisi Mike Lynch, kızı Hannah Lynch, Morgan Stanley International Başkanı Jonathan Bloomer ve eşi Judy ile Clifford Chance avukatı Chris Morvillo ve eşi Neda, geminin pazartesi sabahı batmasından bu yana kayıp.

Bayesian adlı ve İngiliz bayrağı altında seyreden 56 metrelik yat 22 kişiyi taşıyordu ve hortumu olduğu düşünülen bir rüzgar tarafından vurulduğunda Porticello limanının hemen açıklarında demirlemişti. Yatın şefi Recaldo Thomas'ın cesedi gemi battıktan kısa bir süre sonra bulunmuştu. 

Kurtarma yetkilileri dün kayıp beş kişinin cesedine ulaştı. The Guardian'a konuşan kaynaklar, İtalyan sahil güvenliğinin kimliklerin teyit edilmesi için çalıştığını, Bloomer ve Morvillo'nun kurtarılanlar arasında olduğunun teyit edildiğini söyledi. Bir ceset ise hâlâ bulunamadı. 

Cesetler Palermo'daki morga nakledilecek ve burada olayla ilgili soruşturma başlatan Termini Imerese kasabası savcısının gözetiminde otopsi yapılacak.

İngiliz basınında cesetlerden ikisinin Lynch ve kızına ait olduğu yazıldı. Ancak henüz resmî bir doğrulama geldi. 

Arama çalışmaları, yatın gövdesine ulaşmakta zorlanan kurtarma ekipleri için oldukça zor geçti. Teknenin gövdesine ulaştıklarında daha fazla araştırma yapmaları mobilya ve enkaz nedeniyle engellendi. Müfettişler operasyonun geminin içindeki dar alan nedeniyle daha da zorlaştığını belirtti. 

Hidrolik bir kriko ile gövdeyi açtıktan sonra dalgıçlar, boşluğu açmak için yerel bir demirciden temin ettikleri demir şeritleri yerleştirmek zorunda kaldılar.

Sahil güvenlik, dalgıçları görevlendirmenin yanı sıra, deniz tabanını taramak ve enkazın fotoğraflarını toplamak için uzaktan kumandalı bir araç kullandığını doğruladı.

Kaptan iki saatten fazla sorgulandı

Müfettişlerin tanıkları ve kazazedeleri sorguladığı, yatın kaptanı 51 yaşındaki James Cutfield ile iki saatten fazla görüşüldüğü bildirildi. Cutfield'in kardeşi Mark, Yeni Zelanda Herald'a yaptığı açıklamada, Cutfield'in Akdeniz'de “çok saygı duyulan” “çok iyi bir denizci” olduğunu söyledi.

Liman otoritesi, mürettebat tarafından yeterli güvenlik önlemlerinin alınıp alınmadığını belirlemek üzere Termini Imerese'deki savcıdan ayrı bir soruşturma başlattı.

Britanya'nın Deniz Kazaları Araştırma Şubesi de olayı soruşturduğunu açıkladı.

"
"