Gündem

Saymaz'dan 'EYT'li ekonomist' Bilal Erdoğan'a 'sığınmacı' sorusu: Esad yıkılsın diye sınırları açtınız, terörist geçti, işçi göçü değil; işletmelerinde kaç mülteci çalıştırıyorsun?

"Bu sizin dediğiniz, sizin Arap dünyasında lider olma hevesiyle, sözde Osmanlı mirası hedefinizle Suriye'de iç savaşa taraftar olup, mevcut yönetimi yıkma adına ne kadar radikal varsa sınırları aralıksız açmanız sonucu meydana geldi. Siz Esad yıkılsın diye sınırları açtınız, oradan buraya terörist geçti. Gelenler işçi göçü değil ki. Kaçak sığınmacı.

16 Eylül 2024 23:00

T24 Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'ın, "Bir ekonomist olarak söylüyorum. Normalde ülkeler mültecilerden orta vadede ekonomik olarak kazanır. Bunu doğru yönetirsen kazanırsın" sözleri üzerine başlayan tartışmaya gazeteci İsmail Saymaz da dahil oldu. Saymaz, "Bilal Erdoğan çok katkı vermek istiyorsa alsın hepsini işyerlerinde çalıştırsın. İş yerlerinde kaç tane mülteci var? Sanki bunları Türkiye'nin bazı endüstriyel kollarında ihtiyaç dahilinde planlı şekilde almışlar gibi anlatıp aptal yerine koyuyorlar" diye tepki gösterdi.

Bilal Erdoğan, aynı gün yaptığı konuşmada, 2023'teki genel seçimlerinden hemen önce yasalaşan emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesini "bir felaket" olarak nitelendirerek, "Karşı olmama rağmen ben de hak kazandım" dedi.

Gazeteci İsmail Saymaz EYT'ye hak kazandığını söyleyen 43 yaşındaki Bilal Erdoğan için, "17-18 yaşında ne iş yapmış da sigortalı olmuş?" sorusunu sorarak, "Bilal Erdoğan, EYT’den yararlandığını söylüyor. Bilal Bey, 23 Nisan 1981 doğumlu. EYT’den yararlanması için 9 Eylül 1999’dan önce sigortalı olması gerekir. 17-18 yaşında ne iş yapmış da sigortalı olmuş? Bildiğim kadar o tarihte öğrenciydi. Bilal Bey’in bu durumu açıklaması lazım" diye konuştu.

Bilal Erdoğan: Karşı olmama rağmen ben de EYT’ye hak kazandım, büyük bir felaketti

Saymaz'dan Erdoğan'a ikinci soru geldi. Halk TV'de yayınlanan ve Kürşat Oğuz'un sunduğu Rota Programına katılan Saymaz, Bilal Erdoğan'ın açıklamalarını şöyle yorumladı:

"Bir ekonomist olarak söze başlayıp mültecilere nasıl gelmiş. Merak ediyorum Bilal Bey'in restorantında kaç sığınmacı çalışıyor? Kendisi örneklesin. Desin ki ben toplumun üzerinden bu yükü almak için bu kadar Afgan bu kadar Suriyeli çalıştırıyorum desin. Bu arada 'mülteci, sığınmacı, göçmen' bunlar başka şey. İltica başka bir şey. İş göçü olabilir. Biz de Almanya ile anlaşmalar yaptık. Bu elbette ki ekonomiye katkı sağlar. Şu anda bile Almanya iş göçü alıyor. Kendi insanının çalışmadığı işleri dünyaya açıyor. Her yerde alıyor 80'li yıllarda Libya göçü de vardı. Bu bir iş göçü. Bu başka bir şey.

TIKLAYIN - Bilal Erdoğan: Fatih Altaylı denilen ahlaksız adam askerlerin postallarını yalıyordu

Bu sizin dediğiniz, sizin Arap dünyasında lider olma hevesiyle, sözde Osmanlı mirası hedefinizle Suriye'de iç savaşa taraftar olup, mevcut yönetimi yıkma adına ne kadar radikal varsa sınırları aralıksız açmanız sonucu meydana geldi. Siz Esad yıkılsın diye sınırları açtınız oradan buraya terörist geçti. Gelenler işçi göçü değil ki. Kaçak sığınmacı. Geldiler Türkiye'de Suriyeli bulunmayan ilçe kalmadı. 4.5 milyon Suriyeli 1.5 milyon Afgan deniyor. Türk nüfusunun hepsini dahil edin, nüfusun 10 kişiden birine denk geliyor.

Bilal Erdoğan çok katkı vermek istiyorsa alsın hepsini işyerlerinde çalıştırsın. İş yerlerinde kaç tane mülteci var? Sanki bunları Türkiye'nin bazı endüstriyel kollarında ihtiyaç dahilinde planlı şekilde almışlar gibi anlatıp aptal yerine koyuyorlar. "

Bilal Erdoğan ne demişti?

Bilal Erdoğan, AKP’nin Kocaeli'ndeki "İnsan Hakları Eğitim Kampı"nda gençlerle yaptığı sohbette EYT konusuna değinerek, "EYT'nin propagandasını yapanlar ne dedi? EYT çıksın, bir sürü insan emekli olacak, onların boşalttığı iş sahasına gençler girecek dediler. Oldu mu öyle bir şey? Kandırdılar gençleri. Şu an 42,43,45 yaşında emekli oluyorlar. Büyük bir felaketti EYT. Ben de hak kazandım bu arada karşı olmama rağmen" dedi.

Aynı konuşmada sığınmacılar konusuna da değinen Bilal Erdoğan, şunları söyledi: "Bir ekonomist olarak söylüyorum. Normalde ülkeler mültecilerden orta vadede ekonomik olarak kazanır. Bunu doğru yönetirsen kazanırsın. Hakkaniyet duygusunu zedelemezsin. Ayrıca suç ile ilişkilendiriyorlar. Çok büyük bir sorumsuzluk ve ahlaksızlık. Kesinlikle Türkiye'deki mültecilerin suç oranları, suç türleri itibarıyla kendi vatandaşımızınkinden daha düşük, daha az. Bir mülteci suç işlemeye nasıl cesaret etsin? Hemen deport edilir, ülkesine gönderilir. Bütün dünyada böyledir. Kayıtsız insanlar suç işlememeye, polisin radarına takılmamaya çalışır çünkü takılırsa geri gönderileceğini ama ısrarla 'Bir yerden bir şey bulalım da bir yerleri karıştıralım. Milleti birbirlerine kırdıralım, bunların gitmesini, dışarıdakilerin gelmemelerini sağlayalım' diye çalışan ahlaksız bir güruh var. Ülkeye zarar verme pahasını biçin bunu yapıyorlar. Siyaset için yapıyorlar, yüzde 1 oylarını 2 yapmak için yapıyorlar."

EYT konusunda Cumhurbaşkanı ve Maliye Bakanı ne dedi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, EYT düzenlemesi için "Yapamayacağımız işleri asla söylemedik. Hatta emeklilikteki yaş uygulaması gibi aslında içimize sinmeyen birtakım hususları bile milletimizden gelen yoğun talepler karşısında hayata geçirmekten kaçınmadık" demişti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de "Küçümsemeyin, geçen sene muhalefetin popülist iteklemesi ile seçim sürecinde EYT hayata geçirildi. Bu sene yıllık maliyeti 724 milyar TL. Milli gelirin yüzde 2’sine yakın bir rakamdan bahsediyoruz" ifadesini kullanmıştı.

 

"
"