Gündem

Savcılık, Metin Lokumcu'nun ölümüyle ilgili Erdoğan'ı protesto edenleri suçlamış: Dağılsalardı ölmezdi

04 Eylül 2024 17:29

Artvin'in Hopa ilçesinde 2011'de o dönem başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yapacağı mitingi protesto eden grubun içindeyken, polis müdahalesinden sonra hayatını kaybeden Metin Lokumcu'nun ölümüyle ilgili davada, savcılık protesto edenleri suçladı, polislerin beraatini istedi.

Gazete Duvar’dan Can Bursalı’nın haberine göre, 31 Mayıs 2011'deki mitingden önce Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Halkevleri ve Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) öncülüğündeki protesto eylemine, polis gaz bombaları ve plastik mermilerle müdahale etti. Bu müdahale sırasında emekli öğretmen Metin Lokumcu, kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. Açılan davada, dönemin Artvin İl Emniyet Müdürü Muhsin Armağan, İl Emniyet Müdür Yardımcısı Tayfun Vardarlı, Hopa İlçe Emniyet Müdürü Fatih Ünlü, Erzurum Çevik Kuvvet Şube Müdür Yardımcısı Erol Darcan ve gaz kullanan 9 polis memuru sanık olarak yargılanıyor. Sanıklar, Türk Ceza Kanunu'nun 87/4 maddesine göre, kasten yaralama sonucu ölüme sebep olmakla suçlanıyor. Davada, 6 Eylül'de karar çıkacak.

Savcılık, dönemin Hopa Emniyet Müdürü Fatih Ünlü'nün yaptığını belirttiği şu anonsa, mütaalasında yer verdi:

"Buradan dağılmanız, dağılmadığınız zaman buradaki kalabalığa müdahale edeceğiz, astım hastası, kalp hastası, solunum gibi hastalığı olanlar, Lütfen astım hastası, kalp hastası olanlar burada beklemesin, (4. kez) astım hastası, kalp hastası burada beklemesin."

Lokumcu'nun göğsünde bulunan kızarıklıkların, elektroşok uygulanması nedeniyle gerçekleştiğine değinen savcılık biber gazının ölüme sebep olduğuna yönelik bir veri elde edilemediğini de savundu. Kasten öldürme suçunun şartlarının oluşmadığı yönünde mütaala veren savcılığa göre, Lokumcu'nun ölümü, uyarılara rağmen grubun dağılmaması nedeniyle gerçekleşti. Mütaalada, sanıkların ayrı ayrı beraatleri talep edildi.

"
"