Gündem

Şantiyede ölümcül ihmal: İş güvenliği eğitimi yetersizdi, uyarılara rağmen çalışılmaya devam edildi

"Mesanem patlamış, baya da bir kemiğim kırılmış, kalça kemiğim de kırılmıştı"

Ege Kıratlı

25 Haziran 2024 07:44

AKP Ankara Milletvekili Asuman Erdoğan’ın eşi Fatih Erdoğan’ın yönetim kurulu başkanı olduğu Pasifik Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın 2022 yılında inşaatını yürüttüğü Merkez Ankara Projesi’nde yaşanan iş kazası, iki stajyer öğrencinin hayatına mal oldu.

Kaza detayları

29 Ağustos 2022 tarihinde, olumsuz hava şartlarının etkisiyle sabitlenmeyen beton kalıbı üç stajyer öğrencinin üzerine devrildi. Olayda Emre Çetin ve Taha Öztürk yaşamını yitirdi, ODTÜ Mimarlık öğrencisi Ege Kıratlı ise ağır yaralandı.

TIKLAYIN - Ankara'daki fırtınada hayatını kaybeden Taha Öztürk'ün ilk staj günüymüş!

"İşçiler beni sırtına alıp oradan çıkardılar, sedye falan yoktu"

Cumhuriyet'in aktardığına göre, Ege Kıratlı, yaşanan trajediyi ve şantiyedeki eksiklikleri anlattı. Kıratlı, şantiyedeki ilk günlerinde iş güvenliği eğitiminin üstünkörü verildiğini belirtti. “Bize yarım saatlik bir test verildi, kablolara basmayın denildi. Burası şantiye, ölmemeye çalışın, dikkatli olun dediler. Çok baştan savmaydı,” dedi.

Kıratlı, eşyalarını almak için yönlendirildiklerinde uygun ekipmanların olmadığını belirtti. İki numara büyük ayakkabı verilen Kıratlı, kalıbın devrilmesiyle kafasının ve sağ omzunun dışında kaldığını söyledi. “İki arkadaşım direkt altında kaldı. Sesimize oradaki işçiler geldi. En son kalıbı vinçle kaldırdılar. İşçiler beni sırtına alıp oradan çıkardılar, sedye falan yoktu. Beni aşağıya indirip molozların üzerine yatırdılar. Ambulansın gelmesi de gecikti, trafiğe takılmış,” dedi.

Tedavi süreci ve davanın seyri

Tedavi sürecinin uzun sürdüğünü belirten Kıratlı, “Mesanem patlamış, baya da bir kemiğim kırılmış. Kalça kemiğim de kırılmıştı. İlk zamanlar yürüyemeyeceğimi söylüyorlardı. Daha iyiyim ama ileride kireçlenmeye bağlı yeni ameliyatlar olma riskim varmış,” dedi.

Olayla ilgili açılan kamu davasının dördüncü duruşması bugün görülecek. İddianamede, olayın gerçekleştiği gün Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin “fırtına çıkabilir” uyarısına rağmen şantiyede önlem alınmadığına dikkat çekildi.