Spor

TFF başkan adaylığından çekilen İsmail Uyanık, T24’e konuştu: Büyükekşi’yi oraya getiren ve onu oradan almaya muktedir olan bir iktidar var

Uyanık, yaklaşan federasyon başkanlığı seçimi, adaylıktan çekilmesi ve futbolun geleceği konularında açıklamalar yaptı

16 Temmuz 2024 12:20

Uygar Çağan Ulusan-Ankara

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanlık seçimine kısa bir süre kala federasyon başkanlığı adaylığından çekildiğini açıklayan eski Samsunspor Başkanı İsmail Uyanık, seçim süreci hakkında T24’e yaptığı açıklamada, “Ben Mehmet Büyükekşi beyefendinin dönemini, onun artı ve eksileri üzerinden okumuyorum. Büyükekşi’yi oraya getiren ve onu oradan almaya muktedir olan bir iktidar var. Artık bunu sokaktaki çocuk bile fark ediyor. Mehmet Büyükekşi’nin şahsi irade koyacak bir futbol bilgisi olmadığını gayet iyi biliyorum. Benim sadece dışarıdan okuduğum kadarıyla, siyasi iktidarın şu anda futbolda eli ayağı olan, kendine bağlı birkaç kol var. Birisi Beylerbeyi grubu, diğeri de Başakşehir Futbol Kulübü Başkanı Göksel Gümüşdağ. Büyükekşi’nin de Başkan Gümüşdağ tarafından seçilmiş olduğu bayağı konuşulan bir şey. Yani bunu herkes biliyor” dedi.

Uyanık, yaklaşan federasyon başkanlığı seçimi, adaylıktan çekilmesi ve futbolun geleceği konularında, T24’e şunları anlattı:

“Büyükekşi’nin aday olmasıyla delegelere vaatlerde bulunuldu”

“Seçim sürecine Süper Lig kulüplerinden başlamamamın sebebi, Kulüpler Birliği üzerinden onların tek vücut halinde hareket ettiğini, en azından bizim zamanımızda öyle hareket ettiklerini bilmem. Süper Lig Kulüpler Birliği’nden bir randevu istedim. Bu randevuyu maalesef geciktirdim. Ama aşağı yukarı oyumu 38’e kadar getirdim ancak sonrasında iki kişi affını rica etti. Mehmet Büyükekşi’nin tekrardan aday olmasıyla birlikte kendilerine vadedilen birtakım şeyler oldu. Bunları biliyorum. Kulüpler batak haldeler ve maalesef sistem değişmedikçe bağışa ihtiyaçları olan bir durumda olduklarını bildiğim için durumu anlayışla karşıladım. Yalnız buna ücret demek doğru değil. TFF’de kulüplere istendiği zaman para aktarabilecek kalemler var. İşte “Altyapıya şu makineyi alıyorum” gibi bir istek doğrultusunda federasyon isterse kulüplere legal bir çerçevede para çıkartabiliyor. Ama bizim o iki oyu kaybetmemizin asıl sebebi bu değil. Bize destek olacağı konusunda ciddi beklentimiz olan bu bozuk düzene karşı olduğunu düşündüğümüz siyasi yapının bize yeterince destek vermemesi.”

“Ekrem İmamoğlu, seçim delegelerinin imzalarını, zaten var olan 65 imzanın üzerine hiç gerek yokken oraya (Servet Yardımcı) aktardı”

“Beklediğim, bize kısmen vaat edilen o imza desteği, bir şekilde bizim için uzun zaman oyalanıp daha sonra yine yüzümüze karşı söylenmeden, basından öğrendiğimiz kadarıyla Servet Yardımcı’ya yönlendirilmiş. Bu arada şunu da söylemem gerek biz muhalefete güvenerek bu seçime katılmadık. O potansiyel beklentimiz olan imzaların oraya yönlendirildiğini duyduk ve oldukça da üzüldük. Ama sayın başkanın bize olan duruşuna teşekkür etmem gerekiyor. Nankörlük yapamam. Ekrem İmamoğlu, seçim delegelerinin imzalarını, zaten var olan 65 imzanın üzerine hiç gerek yokken oraya (Servet Yardımcı) aktardı. Marjinal fayda noktası zaten 65 oy. 65 oydan sonrası, başka insanların demokratik ortamda seçime gelip oy almalarını engellemek adına bugünkü siyasetin uyguladığı bir duvar. Sende buna dahil oluyorsun henüz iktidar olmadan. Bu olaydan sonra bana oy veren 36 kişiyi de kandırmış gibi oldum. Çünkü biz onlara şunu diyorduk: Siz biliyorsunuz ki burada yarışan tek futbol adamı biziz. Futboldan çok kişiyi tanıyoruz. Bu insanlar bize garanti veriyor. ‘İmza veremiyoruz ama içeri girerseniz bizden oy alacaksınız’ diyen çok sayıda etkin kulüp başkanı ve futbol adamı var.”

“CHP’nin rol sahibi bazı takımları yönlendirme imkânı vardı”

“Normalde CHP futbolun içinde değildi. 20 senedir zaten futbol federasyonunun içinde olan bir iktidar var. Bunun iki sebebi var: Bütün siyasi iktidarlar, popüler iklimi bulunan, prestij unsuru bir spor dalında hakimiyeti ellerinde bulundurmak ve onun üzerinden prim yapmak isterler. Ekrem İmamoğlu neden girmiş olabilir bu işe diye düşünürsek, CHP’nin futbol gibi önemli bir oyunda adayı yoktu. İlgili birlik yapabileceği adaylar vardı. Yani açık destek değil de sempatisiyle etkinliği olan, rol sahibi bazı takımları yönlendirme imkanları vardı. Yani CHP burada ilkeli bir birlik yapabilirdi.”

“Ali Koç’un bize haksızlık yaptığını düşünüyorum”

“Bize destek vereceğini söylediğim futbol adamları arasında Ali Koç yoktu. Ali Koç’a da kırgın değilim. Sadece Ali Koç Bey, Kulüpler Birliği Başkanı olarak benim gibi 15 sene futbol kulübü başkanlığı yapmış, Kulüpler Birliği’nin sekiz kurucu imzasından bir tanesine sahip olan bir aday adayına kendini ifade etme hakkını vermeliydi. Bu davranışın düzgün bir davranış olmadığını düşünüyorum. Aynı zamanda Fenerbahçe gibi asırlık bir kulübün başkanı. Ama Kulüpler Birliği Başkanı olarak bize zaman ayırıp bizi dinlemeliydi. Ali Koç’un bize haksızlık yaptığını düşünüyorum.”

“Büyükekşi’yi oraya getiren ve onu oradan almaya muktedir olan bir iktidar var”

“Ben Mehmet Büyükekşi beyefendinin dönemini, onun artı ve eksileri üzerinden okumuyorum. Büyükekşi’yi oraya getiren ve onu oradan almaya muktedir olan bir iktidar var. Artık bunu sokaktaki çocuk bile fark ediyor. Mehmet Büyükekşi’nin şahsi irade koyacak bir futbol bilgisi olmadığını gayet iyi biliyorum. 20 senedir futbolu yöneten güçler, Büyükekşi üzerinden kötü bir imtihan verdiler. Büyükekşi’yi oraya atayanların ağırlığıyla yapılan bir seçim bu. Ortada futbolu 20 senedir yürüten bir zihniyet ve tarz var. Biz bu tarz ve zihniyetin artık yıkılması gerektiğine karşın, onlara karşı aday çıktık. Futbolla alakası son derece sıfır.”

“Siyasi iktidarın şu anda futbolda eli ayağı olan, kendine bağlı birkaç kol var”

“Benim sadece dışarıdan okuduğum kadarıyla, siyasi iktidarın şu anda futbolda eli ayağı olan, kendine bağlı birkaç kol var. Birisi Beylerbeyi grubu, diğeri de Başakşehir Futbol Kulübü Başkanı Göksel Gümüşdağ. Büyükekşi’nin de Başkan Gümüşdağ tarafından seçilmiş olduğu bayağı konuşulan bir şey. Yani bunu herkes biliyor. Dolayısıyla siyasette de fazla güçten dolayı içeride klikler doğuyor. Hanedanlık gibi, onların da aralarında bir çatışma söz konusu. Son tahlilde siyaset karar merci, ki kendine bağlı bir tanesinde karar alacak. Son dakikada baktı, iki aday seçime girdi ve bir tanesine karar verdi, diğeri de çekildi. Büyükekşi’nin ne kadar laf dinlediğini bilemem ama bir futbol geçmişi olmadığı ortada.”

“Yardımcı tehdit edilmedi”

“Servet Yardımcı, çekilme konuşmasında bir takım kirli güçlerden bahsetti. Yani, böyle bir düzen varsa, onun temalarından faydalanan kendisidir. Bir muhalefet adayı bundan bahsetse, bu anlaşılır bir şey olabilir. Servet Yardımcı’nın çekilme konuşması aslında daha basit ve yalın. Bunu kamufle edebilmek adına makyaj bir konuşma yaptı. Yardımcı’yı, herhangi bir kirli sistemin tehdit etmediğinden emin olduğumu söyleyebilirim.”

“Cumhurbaşkanı havuza para aktardı”

“Cumhurbaşkanının hem futbolsever olması hem de futbolun iktidar için önemli bir enstrüman olmasından dolayı futbolu kurtarmak adına, kendi bildiğince, kendi vizyonu çerçevesinde senelik 500 milyon lira havuza öyle ya da böyle bir şekilde para aktarttı. Birdenbire o seneki Beinsports ihalesi 500 milyona çıktı. Devamında, batık halde olan özellikle İstanbul kulüplerinin borçlarını yapılandırdı. Bütün borçlarını banka üzerinden ödedi. Onların borçlarını ödeyen banka da kulüplere düşük faizli, uzun vadede geri ödenmek üzere bütün borçlarını ödedi. Bu bankalar kamu bankaları ve bunların içinde tarımcıya, hayvancıya kredi vermek zorunda olup da vermeyen Ziraat Bankası da var. Hiç alakası olmadığı halde bunların paralarını ödedi çünkü siyasi irade bunu istedi.

"Çarçur oldu"

Bunun yanı sıra kulüpler devlete stopaj öderler; futbolcularına verdikleri maaşın yaklaşık olarak yüzde 20’sini devlete yatırmak zorundalar. Bugün o siyasi iktidar dedi ki sizden aldığım stopaj paralarını altyapıya kullandığınızı belgelemek kaydıyla almayacağız. Bu, kim tarafından yapılırsa yapılsın, futbol adına inanılmaz güzel bir şey. Ama bunlar da kullanılamadı ve çarçur oldu. Ben daha önceden “Cumhurbaşkanını yanıltıyorlar” sözünü buna istinaden demiştim. Ben, bir futbol adamı gözünden baktığım zaman, haklıya hakkını teslim etmek zorundayım. Futbol Federasyonu en azından bu yüzde 20’lerin doğru kullanılıp kullanılmadığını kontrol edebilirdi. Ama o paralar altyapıya kullanılmayıp basit transferlere harcanarak çarçur oldu.”

 

 

 

"
"