Sağlık

Sağlık sektöründe istihdam krizi: Odyometri teknikerlerine son 5 yılda yalnızca 697 kontenjan

İl Sağlık Müdürlükleri'nde hemşire ve ebelerin yaptığı yeni doğan işitme tarama testlerinin yanıltıcı sonuçlara neden olduğu vurgulandı

29 Eylül 2024 14:14

T24 Haber Merkezi

Sağlık sektöründe yaşanan sorunlar artarken, özellikle odyometri teknikerlerinin karşılaştığı istihdam sorunları ve işitme testlerinin başka meslek gruplarına yaptırılması gibi konular dikkat çekiyor. Sağlık Bakanlığı'nın son beş yıl içinde odyometri teknikerleri için sadece 697 kontenjan açtığı belirlendi.

Türkiye'de sağlık hizmetleri, her geçen gün karşılaşılan yeni sorunlarla boğuşmaya devam ediyor. Hekim göçü, bulunamayan ilaçlar, artan şiddet vakaları ve meslek örgütlerine yönelik baskılar gibi pek çok sorunun yanı sıra, odyometri teknikerlerinin karşılaştığı istihdam sorunları ve işitme testlerinin sertifikalı başka meslek grupları tarafından yapılması gibi konular da öne çıkıyor. Sağlık Bakanlığı, 'sağlıkta devrim' vaadiyle geçtiğimiz 5 yılda yalnızca 697 kontenjan ayırdı.

Hastanelerde sorunlar artıyor

Sağlıkta Dönüşüm Programı'yla baş gösteren problemler giderek ağırlaşırken, odyometri teknikerlerinin yaşadığı istihdam sıkıntıları ve işitme testlerinin sertifikalı diğer sağlık personellerine yaptırılması konuları çözüm bekliyor. BirGün'ün aktardığına göre, her yıl ortalama 2 bin 500 mezun veren odyometri teknikerliği için, Bakanlık tarafından son 5 yılda verilen kontenjanın yetersizliği sektördeki dengesizlikleri gözler önüne seriyor.

Teknikerlerin çağrısı

Odyometri Birlik Platformu, mesleki sorunlar ve çözüm önerileri hakkında bir açıklama yaparak daha fazla kontenjan ve işitme testlerinin meslek mensupları tarafından yapılmasını talep etti. İl Sağlık Müdürlükleri'nde hemşire ve ebelerin yaptığı yeni doğan işitme tarama testlerinin yanıltıcı sonuçlara neden olduğu vurgulandı.

Stratejik istihdam ve mesleki güçlendirme projesi

Odyometri Birlik Platformu, Sağlıkçı Birliği, Genç Sağlık Sendikası ve Kamu Birliği Konfederasyonu, odyometri teknikerliği için "Stratejik İstihdam ve Mesleki Güçlendirme Projesi" hazırladı. Proje, sağlık sektöründeki mevcut durumu güçlendirmeyi ve her çocukta sağlıklı bir işitme sağlamayı hedefleyerek ilgili bakanlıklar ve kurumlarla iş birliği içinde yürütülmesi planlanıyor.


Bol ödüllü 'Hemme'nin Öldüğü Günlerden Biri' filminin konusu ne?


 

 

"
"