Sağlık

Sağlık sektöründe artan şiddet, hekimleri kamudan uzaklaştırıyor

"Ölümden döndüm, Sağlık Bakanlığı seyirci kaldı, kum torbası olma niyetinde değiliz"

15 Ağustos 2024 07:33

Sağlık sektöründe artan şiddet olayları, sağlık emekçilerini görevlerinden istifa etmeye veya emekliliğe yönlendiriyor. Bu hekimlerden biri de Muğla'nın Bodrum ilçesinde görev yapan aile hekimi Mustafa Hürkal Tezvar. Tezvar, hasta yakınlarının saldırısı sonucu yaşadığı ciddi sağlık sorunları nedeniyle emekliliğe ayrılma kararı aldığını açıkladı ve "Sağlık Bakanlığı yaşananlara seyirci kaldı" dedi.

TIKLAYIN - Bodrum'da hekime şiddet: Doktor ve hasta arasında tartışma çıktı, doktor kalp krizi geçirdi bodrum doktor şiddet

Kamu sağlık kurumlarında şiddet her geçen gün artarken, bu durum hekimlerin kamudan ayrılmasına, özele geçiş yapmasına veya yurtdışına göç etmesine yol açıyor. BirGün'den Sibel Bahçetepe'nin haberine göre,  Bodrum'daki Ortakent 12 No'lu Aile Sağlığı Merkezi'nde görev yaparken saldırıya uğrayan ve iki kez kalbi duran Tezvar, "Ölümden döndüm, Sağlık Bakanlığı seyirci kaldı. Kum torbası olma niyetinde değiliz. Sağlıkta etkili bir şiddet yasası çıkarılmalı" ifadelerini kullandı.

Tezvar, yoğun bakımda geçirdiği tedavinin ardından taburcu oldu ve 40 yıllık meslek hayatında ilk kez böyle bir olayla karşılaştığını belirtti. Olay günü, sorumlu olmadığı bir hastanın ateşine bakılması için hemşireye rica ettiğini, fakat hasta yakınlarının agresif tutumlarıyla karşılaştığını anlattı.

Bu tür şiddet olaylarının ardından, aile hekimleri arasında bir günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirildi ve her pazartesi siyah giyilerek hasta bakılacağı açıklandı. Dr. Tezvar, "Yılbaşı itibarıyla emekliliğe ayrılacağım. Belki özelde belki muayenehanede mesleğime devam edeceğim" diyerek, sağlık sektöründeki çalışma koşullarının iyileştirilmesi çağrısında bulundu.

TIKLAYIN - Aile hekimleri iş bıraktı: Sağlıkta şiddet, politik bir tercih olduğu sürece engellenemez

Türk Tabipleri Birliği ve Muğla Tabip Odası da sağlıkta şiddetin önlenmesi için kamu otoritesine daha duyarlı ve samimi adımlar atılması çağrısında bulunurken, TBMM'ye sunulan yasa teklifine dikkat çekti. Sağlıkta şiddet yasasının bir an önce çıkarılmasının gerekliliği vurgulandı.

"
"