Sağlık

Sağlık çalışanları fazla mesai ücretlerinde adaletsizlikle karşı karşıya

"Fazla mesai ücreti, normal mesai ücretinden düşük olamaz"

09 Temmuz 2024 08:46

Sağlık Çalışanları Hak ve Mücadele Derneği (SAHADER) Başkanı Abdurrahman Aktürk, sağlık emekçilerinin karşılaştığı fazla mesai ücreti adaletsizliklerine dikkat çekti. İş yasasına göre, çalışanların fazla mesai için normal ücretlerinin yüzde 50 fazlasını alması gerekirken, sağlık çalışanları bu oranın çok altında, yalnızca yüzde 20'sini alabiliyor. Aktürk, "Gece, gündüz, hafta sonu ve resmi tatillerde nöbet tutan sağlık çalışanları, hak ettikleri ücretin sadece bir kısmını alıyorlar" dedi.

Ücretler asgari ücrete yakın

Temmuz ayı zamları öncesinde, bir lisans mezunu hemşire fazla mesai yaptığında saat başına yalnızca 75 lira alıyordu, bu da saatlik asgari ücretin altında bir değerdi. Cumhuriyet'ten Merve Kılıç'ın aktardığına göre, yapılan zamlarla birlikte bu ücret saatlik asgari ücreti geçerek 90 liraya ulaştı. Buna karşın, Aktürk, sağlık çalışanlarının aldığı bu ücretin, vasıfsız işçilerin aldığı asgari ücretten yalnızca 2 lira fazla olduğuna dikkat çekti.

Sağlık Bakanlığı’na çağrı

Aktürk, eğer iş kanununa benzer bir uygulama sağlık sektöründe de hayata geçirilmiş olsa, saat başına 293 lira alan bir sağlık çalışanı, fazla mesaisi için 439 lira alabilecekti. Ancak bu durumun yıllardır devam ettiğini ve Sağlık Bakanlığı'nın bu konuda bir iyileştirme yapmadığını belirtti. Yeni Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’na seslenen Aktürk, "Fazla mesai ücreti, normal mesai ücretinden düşük olamaz. Sağlık çalışanlarının hak ettikleri ücretler, ivedilikle düzeltilmelidir" şeklinde konuştu.

"
"