Dünya

Rusya'nın yoğun saldırıları Ukrayna'yı ikinci gününde de vurdu; "Tüm ülke balistik silah saldırısı tehdidi altında"

Rus uçaklarının hipersonik füzeler fırlattığının tespit edilmesi üzerine hava saldırısı alarmı verildi

27 Ağustos 2024 08:16

T24 Dış Haberler

Rusya, dün Ukrayna'nın enerji altyapısını hedef alan ve savaşın başlangıcından bu yana en büyük hava saldırılarından biri olarak kaydedilen saldırıların ardından ikinci günde de Ukrayna'yı yeni bir saldırı dalgasıyla hedef aldı. 

Kitlesel drone saldırıları rapor edilirken salı günü erken saatlerde Rus uçaklarının hipersonik füzeler fırlattığının tespit edilmesi üzerine hava saldırısı alarmı verildi. 

Ukrayna'nın hava savunma güçleri tüm ülkenin balistik silah saldırısı tehdidi altında olduğunu söylüyor.

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan açıklama

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Kiev, Lviv ve Harkov ve Odesa bölgeleri de dahil olmak üzere Ukrayna genelinde elektrik santrallerini ve ilgili altyapıyı vurmak için uzun menzilli hava ve deniz tabanlı hassas silahların kullanıldığı belirtildi.

Ukrayna'nın yarıdan fazla bölgesinin insansız hava araçları ve füzelerle saldırıya uğraması sonucu pazarı pazartesiye bağlayan gece en az 6 kişi hayatını kaybetti, onlarca kişi de yaralandı.

Elektrik altyapısının vurulması birçok şehirde elektrik kesintilerine neden olurken su kaynakları da etkilendi.

Dünyadan tepkiler

ABD Başkanı Joe Biden saldırıları “çirkin” olarak nitelendirerek Washington'ın Ukrayna'nın enerji şebekesini desteklemeye devam edeceğini söyledi.

Britanya Dışişleri Bakanı David Lammy de “Rusya'nın sivil altyapıya yönelik korkakça füze ve insansız hava aracı saldırılarını” kınadı.

Zelenski'den Avrupa'ya çağrı

Son saldırılar, Ukrayna'nın Rusya'nın Kursk bölgesindeki son toprak kazanımlarının ardından Moskova'nın çatışma üzerindeki kontrolünü yeniden sağlamaya yönelik bir girişimi olarak görülüyor.

Rusya, Şubat 2022'de başlayan geniş çaplı işgalinin başından beri Ukrayna'nın enerji altyapısını hedef alıyor.

Son aylarda elektrik şebekesine yönelik saldırı kampanyasını yenileyerek ülke genelinde sık sık elektrik kesintilerine neden oldu.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski; Britanya, ABD ve Fransa'nın da aralarında bulunduğu Batılı müttefiklerine kurallarını değiştirmeleri ve Ukrayna'nın Rusya'nın daha derinlerini vurmak için kendi silahlarını kullanmasına izin vermeleri çağrısında bulundu.

Ukrayna'nın Rusya içindeki hedefleri vurmak için bazı Batılı silahları kullanmasına izin veriliyor ancak uzun menzilli silahları kullanmasına izin verilmiyor.

Zelenski, Avrupa hava kuvvetlerinin Ukrayna'nın hava savunmasıyla birlikte çalışması halinde “hayatları korumak için çok daha fazlasını yapabileceğini” söyledi.

"
"