Politika

Rusya Devlet Başkan Yardımcısı: Türkiye, BRICS'e üyelik için başvurdu; değerlendireceğiz

Türkiye'nin, AB'ye katılma çabalarında ilerleme kaydedilememesinden duyduğu hayal kırıklığı nedeniyle BRICS'e başvurduğu iddia edilmişti

04 Eylül 2024 13:52

T24 Dış Haberler

Rusya Devlet Başkanı Yardımcısı Yuri Uşakov, Türkiye'nin BRICS'e tam katılım için başvuru yaptığını açıkladı.

Rus haber ajansı RIA Novosti'nin haberine göre; Uşakov, “Türkiye tam üyelik için başvurdu. Bunu değerlendireceğiz” dedi.

TIKLAYIN | Bloomberg: Türkiye, BRICS'e katılmak için başvuru yaptı

BRICS'in dönem başkanlığını Moskova yürütüyor. Genişlemenin konu başlıkları arasında yer almasının beklendiği BRICS Zirvesi, 22-24 Ekim'de Kazan'da yapılacak. 

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Türkiye'nin 5 yıl sonra davet edildiği Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanlarının Gymnich adı verilen gayri resmi toplantısına katılmasından günler sonra ABD merkezli Bloomberg'de Ankara'nın BRICS'e resmî olarak üye olmak için başvurduğuna ilişkin haber yer almıştı. Haberde, Türkiye'nin, AB'ye katılma çabalarında ilerleme kaydedilememesinden duyduğu hayal kırıklığı nedeniyle BRICS'e başvurduğu ifade edilmişti. 

BUSE SÖĞÜTLÜ YAZDI | AB'ye tepki mi: Türkiye'nin BRICS üyeliğine başvurduğu iddiası, Hakan Fidan AB toplantısından döner dönmez gündeme geldi

Ankara 5 yıl sonra Gymnich'e davet edilmesini AB üyelik süreci için olumlu bir adım olarak değerlendirirken, Bakan Fidan'ın Brüksel'e gitmesinden 4 gün sonra BRICS'e resmî üyelik başvurusuyla ilgili haberlerin basına yansıması zamanlaması bakımından dikkat çekici olarak değerlendirilmişti. 

Konuyla ilgili bilgi sahibi olan ancak resmî açıklama yetkisi bulunmadığı için isimleri açıklanmayan kişilere dayandırılan Bloomberg haberinde, Türkiye'nin, BRICS'e katılma başvurusunu birkaç ay önce, "on yıllardır sürdürdüğü Avrupa Birliği'ne katılma çabalarında ilerleme kaydedilmemesinden duyduğu hayal kırıklığı nedeniyle yaptığı" aktarılmıştı. 

TIKLAYIN | CHP'li Tan'dan BRICS çıkışı: Eğer doğruysa Ankara'nın başvurusu diplomatik intihar girişimidir

AKP'den ilk açıklama

Bloomberg haberi basına yansıdıktan sonra T24'e bilgi veren Dışişleri Bakanlığı kaynakları, bakanlığın kendileriyle bu yönde bir bilgi paylaşmadığını aktarmıştı. Ancak dün AKP cephesinden konuyla ilgili ilk açıklama geldi. 

TIKLAYIN | "Türkiye, BRICS'e katılım için resmî başvuru yaptı" iddiası | AKP'den ilk açıklama: Talebimiz açık, süreç devam ediyor

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, "BRICS’e üye olmak istediğimiz talebi açıktır. Süreç devam ediyor, somut gelişme olursa paylaşırız. Türkiye’nin BRICS dahil önemli platformlarda yer almak istediğini sayın Cumhurbaşkanımız ifade etmiştir" ifadelerini kullandı. 

"
"