Dünya

Rusya'dan gece boyu Ukrayna'nın enerji altyapısını hedef alan saldırılar; en az 3 kişi öldü, birçok şehirde elektrik kesildi

En az 15 bölge elektrik kesintilerinden etkilendi

26 Ağustos 2024 12:54

T24 Dış Haberler

Rus güçleri, Ukrayna'daki enerji altyapısını hedef alan insansız hava aracı ve füze saldırılarını gece boyu sürdürdü. Saldırılarda en az 3 kişi hayatını kaybederken Ukraynalı yetkililer birçok şehirde elektrik kesintileri yaşandığını bildirdi. 

Ukrayna Hava Kuvvetleri, pazartesi günü yaptığı açıklamada başkent Kiev ve güneydeki liman kenti Odesa da dâhil olmak üzere ülkenin neredeyse tüm bölgelerini hedef alan düzinelerce füze ve insansız hava aracı tespit ettiğini duyurdu.

Ukrayna Başbakanı Denis Şimihal, pazartesi günü yaptığı açıklamada en az 15 bölgenin enerji altyapısını hedef alan “büyük Rus saldırısı” olarak adlandırdığı saldırıdan etkilendiğini söyledi.

Telegram'da yaptığı açıklamada, ülkenin ulusal enerji şirketi Ukrenergo'nun sistemi istikrara kavuşturmak için acil elektrik kesintileri uyguladığını söyledi. Yasno enerji şirketi CEO'su Serhii Kovalenko'ya göre, saldırıların ardından Kiev ve Dnipro da dahil olmak üzere birçok şehirde elektrik kesintileri kaydedildi.

Bu arada Ukrayna Enerji Bakanı Herman Halushchenko “enerji sektörünün hedefte olduğunu” ve hasarın boyutunun araştırıldığını söyledi.

Rusya'nın son bombardımanı, Ukrayna güçlerinin Kursk sınır bölgesinde Rus topraklarının bir bölümünü işgal ettiği ve Kiev'in Rusya'nın derinliklerindeki hedeflere kendi hava saldırılarını gerçekleştirdiği bir dönemde gerçekleşti.

Pazartesi günü Rusya, hava savunmasının gece boyunca Ukrayna'dan fırlatılan 20 insansız hava aracını imha ettiğini, bunlardan dokuzunun Saratov bölgesi üzerinde, üçünün Kursk üzerinde ve ikişer tanesinin de Belgorod, Bryansk ve Tula bölgeleri üzerinde bulunduğunu açıkladı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, pazar günü yaptığı açıklamada güçlerinin Kursk'ta 3 kilometre kadar ilerlediğini ve iki yerleşim yerini daha kontrol altına aldığını söyledi. Bu arada Ukrayna'da Rus kara kuvvetleri, savaşın bir sonraki büyük muharebe alanı haline gelebilecek doğudaki kilit şehir Pokrovsk'a doğru ilerliyor.

"
"