Dünya

Rus casusu olduğu iddia edilen "hvaldimir" lakaplı Beluga balinası Norveç'te ölü bulundu

4,2 metre uzunluğunda, 1.225 kilo ağırlığındaki balina ilk olarak Nisan 2019'da Kuzey Kutup kenti Hammerfest'ten çok uzak olmayan kuzeydeki Ingøya adası yakınlarında balıkçılar tarafından görülmüştü

02 Eylül 2024 09:05

T24 Dış Haberler

İlk kez Norveç'te Rus sularından çok uzak olmayan bir yerde görülen ve üzerinde Moskova için casus olabileceği söylentilerine yol açan bir koşum takımı bulunan "Hvaldimir" lakaplı beluga balinası ölü bulundu. 

Norveç kamu yayın kuruluşu NRK, balinanın cesedinin cumartesi günü Norveç'in güneyindeki Risavika Körfezi'nde balıkçılık yapan bir baba ve oğlu tarafından yüzer halde bulunduğunu bildirdi. Takma adı Norveççe balina anlamına gelen "hval" ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ilk adının birleşiminden oluşan beluga, vinç yardımıyla sudan çıkarılarak uzmanlar tarafından incelenmek üzere yakındaki bir limana götürüldü.

Deniz biyoloğu Sebastian Strand, NRK'ya yaptığı açıklamada, “Ne yazık ki Hvaldimir'i denizde yüzerken bulduk. Hayatını kaybetti, ancak ölüm nedeninin ne olduğu henüz belli değil" dedi ve hayvanda önemli bir dış yaralanma görülmediğini de sözlerine ekledi. 

Norveç merkezli kâr amacı gütmeyen kuruluş Marine Mind adına son üç yıldır Hvaldimir'in maceralarını izleyen Strand, balinanın ani ölümünden derinden etkilendiğini söyledi. Strand, “Bu kesinlikle korkunç. Görünüşe göre cuma günü itibarıyla durumu iyiydi, bu yüzden burada ne olmuş olabileceğini anlamamız gerekiyor" dedi. 

Casus balina mıydı?

4,2 metre uzunluğunda, 1.225 kilo ağırlığındaki balina ilk olarak Nisan 2019'da Kuzey Kutup kenti Hammerfest'ten çok uzak olmayan kuzeydeki Ingøya adası yakınlarında balıkçılar tarafından görüldü. Balinanın üzerinde bir koşum takımı, küçük bir kamera için montaj aparatı ve üzerinde “Equipment St Petersburg” yazan bir toka bulunuyordu.

Bu durum beluganın bir “casus balina” olduğu iddialarına yol açtı. Uzmanlar Rus donanmasının balinaları askeri amaçlarla eğittiğinin bilindiğini söyledi.

NRK, beluganın yıllar içinde Norveç'in çeşitli sahil kasabalarının açıklarında görüldüğünü ve kısa sürede çok uysal olduğunun ve insanlarla oynamaktan hoşlandığının anlaşıldığını söyledi; “Bu gözlemlere dayanarak, Hvaldimir'in Norveç'e, esaret altında tutulduğu tahmin edilen Rus sularından geçerek geldiği anlaşılıyor” denildi.

Bu davranışı nedeniyle Norveç medyası Hvaldimir'in Rusya'da bir tür “terapi balinası” olarak kullanılmış olabileceğini de öne sürdü.

"
"