Gündem

RTÜK, dijital platformlardaki yapımlara sıkı denetim getirdi; ünlü yönetmen Gaspar Noe'nin filmi yasaklandı

01 Ağustos 2024 10:59

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), son günlerde dijital platformlarda yayınlanan bazı filmlerin içeriğini genel ahlaka aykırı bularak sert adımlar attı. İlk olarak Prime Video’da yayınlanan ‘Sosis Partisi: Gıdatopya’ adlı animasyon filmi kataloğundan kaldırıldı. RTÜK, bu filmin devamı niteliğindeki ‘Sosis Partisi’ animasyonunu da Netflix’ten kaldırma kararı aldı.

10Haber'in aktardığına göre, Daha sonra RTÜK, Gaspar Noe’nin yönetmenliğini yaptığı ve Türkiye’de 2018'de vizyona giren ‘Climax’ filmine odaklandı. Filmin MUBI ve Blu TV platformlarında yayınlanması üzerine her iki platforma üst sınırdan para cezası uygulandı. Ayrıca, filmin platform kataloglarından kaldırılmasına karar verildi.

RTÜK’ün bu kararları, filmlerde şiddet ve cinselliğin açık tasviri, cinsel içeriklerin ensest ve eşcinsellik boyutlarıyla işlenmesi, yoğun sigara, alkol, uyuşturucu kullanımı, argo dil ve müstehcen sahnelerin bulunması gerekçesiyle alındı. ‘Climax’ filminde, bir grup dansçının LSD ile değişen davranışlarını konu alması ve bu unsurların filmin her sahnesinde öne çıkarılması kurulu harekete geçirdi. RTÜK, bu filmlerin genel ahlak ve aile yapısının korunması ilkelerine aykırı olduğu yönünde karar verdi.

"
"