Dünya

Reuters: İsrailli yetkili, İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin ölümüyle Tel Aviv'in bir ilgisi olmadığını söyledi

Reuters'a konuşan İsrailli bir yetkili, kazada Tel Aviv'in rolü olmadığını söyledi

20 Mayıs 2024 10:46

T24 Dış Haberler

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahiyan, geçirdikleri helikopter kazasında hayatlarını kaybetti. Reuters'a konuşan İsrailli bir yetkili, kazada Tel Aviv'in rolü olmadığını söyledi.

TIKLAYIN | Helikopter kazası geçiren İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi hayatını kaybetti

İran Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı Emirabdullahiyan'ın geçirdikleri helikopter kazası sonrası hayatlarını kaybetmeleri beraberinde suikast iddialarını da getirmişti. İsrailli bir yetkili konuya ilişkin açıklamada bulundu.

İsrailli bir yetkili Reuters'a yaptığı açıklamada, İsrail'in Reisi'nin ölümüyle ilgisi olmadığını söyledi.

İran ve İsrail arasındaki gerilim üst düzeyde

7 Ekim'de İsrail ile Hamas arasında başlayan savaş, Tel Aviv ile Tahran arasındaki ilişkileri de gerdi. Gerilim en üst düzeye çıkarken geçen ay İsrail, İran'ın Suriye'nin başkenti Şam'daki büyükelçilik konutuna saldırı düzenledi. İran'ın saldırıya misillemesi ise hava saldırısıyla oldu.

TIKLAYIN | İran'dan İsrail'e misilleme hava saldırısıyla geldi: İşte dakika dakika tüm yaşananlar

İran, nisan ayında Şam'daki konsolosluklarına gerçekleştirilen saldırıya karşılık olarak İsrail'e karşı saldırı düzenledi. Tahran, İsrail'e yüzlerce füze ve insansız hava aracı gönderirken, İsrail ABD ve Britanya gibi müttefiklerinin de desteğiyle çoğunu topraklarına ulaşmadan düşürmeyi başardı.

Göreve kim gelecek, süreç nasıl işleyecek?

İran Anayasası'nın 131'inci maddesi, cumhurbaşkanının ölümü halinde cumhurbaşkanının seçilememesi hallerinde, ülke liderinin (Ali Hamaney) atamasıyla, birinci cumhurbaşkanı yardımcısının cumhurbaşkanının yetki ve sorumluluklarını devralmasını öngörüyor. Meclis başkanı, yargı erki başkanı ve birinci cumhurbaşkanı yardımcısından oluşan kurul, yani yasama, yürütme ve yargı başkanları, yeni bir cumhurbaşkanının en fazla 50 gün içerisinde seçilmesi için süreci düzenlemekle yükümlü.