Gündem

Propaganda olarak mı kalacak, hayata mı geçecek? İşte Diyarbakır'ın "Raylı Sistem" projesi

Eş başkanlar, Fransız Kalkınma Ajansı ile projenin finansmanı için görüşmeler yaparak projeyi tekrar canlandırmaya çalışıyorlar

11 Ağustos 2024 15:56

Diyarbakır'da her seçim dönemi gündeme gelen ancak sürekli ertelenen hafif raylı sistem projesi, yeniden tartışılıyor. Projeyi ilk kez 2011 yılında eski Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir dile getirmişti ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından yatırım programına alındı. Ancak, 2016'da kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nde projenin seyri değişti. Cumali Atilla döneminde Dağkapı-Hastane Raylı Sistem Hattı olarak ilan edilen proje, daha sonra rafa kaldırıldı ve 2022 yılında raybüs projesine yönelik çalışmalar başlatıldı.

Güneydoğu Ekspres'ten Sertaç Kayar'ın haberine göre, 2023'te eski Diyarbakır Valisi ve kayyum Münir Karaloğlu'nun görevi sırasında, proje için Kültür Varlıkları Koruma Kurulu'ndan izin alınarak Ulaştırma Bakanlığı'na devredildi. Ancak, proje fonları yönetimsel ve finansal engellerle kullanılamadı. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, 2017'den beri projeye ödenek ayrıldığını fakat kullanılmadığını açıkladı.

2024 seçimlerinde AKP adayı Mehmet Halis Bilden, projeyi yeniden gündeme getirdi, ancak geçmişteki başarısızlıklar nedeniyle proje halk arasında "propaganda projesi" olarak anılmaya başladı. CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, projenin akıbeti ve finansal yönüyle ilgili sorularına hâlâ cevap bekliyor.

31 Mart 2024 seçimlerinden sonra göreve başlayan DEM Partili Serra Bucak ve Doğan Hatun, projeyi aktif hale getirme sözü verdi. Eş başkanlar, Fransız Kalkınma Ajansı ile projenin finansmanı için görüşmeler yaparak projeyi tekrar canlandırmaya çalışıyorlar.

"
"