Çevre

Prof. Dr. Görür ve Ersoy'dan açıklama: Marmara ve Tekirdağ'daki depremler, olası İstanbul depremini tetikler mi?

19 Temmuz 2024 23:04

T24 Haber Merkezi

Marmara Denizi'nde meydana gelen 4.2 büyüklüğündeki deprem, İstanbul ve çevre şehirlerde hissedildi. Marmara'daki depremden kısa bir süre sonra da Tekirdağ'ın Güzelkoy açıklarında 4.4 büyüklüğünde deprem meydan geldi. 

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Tekirdağ'da 4,4 büyüklüğündeki deprem hakkında açıklamada bulundu. Görür, "Burada zaman zaman büyüklüğü 4,0’lere çıkan ve gaz çıkışlarına bağlı depremlerin olduğunu da biliyoruz. Bu açıdan çok endişe etmiyoruz" dedi. Depreme ilişkin açıklama yapan deprem uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy da, "Burada Kuzey ve Güney yönleri olarak bir hareketlilik var. Burası enteresan yerlerden birisi. Dikkat edilmesi gerekiyor" dedi.

TIKLAYIN - Marmara Denizi ve Tekirdağ'da deprem: İstanbul'da da hissedildi

Depremin ardından açıklama yapan Görür, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Tekirdag-Guzelköy açıklarinda 4,4’luk deprem oldu. Deprem Tekirdağ Fay Zonu'nda. Bu zonun 1912 Şarköy depreminde kırıldığını düşünüyoruz. Burada zaman zaman büyüklüğü 4,0’lere çıkan ve gaz çıkışlarına bağlı depremlerin olduğunu da biliyoruz. Bu açıdan çok endişe etmiyoruz."

CNN Türk deprem uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy ise şu ifadeleri kullandı:

"Depremin yerine özellikle baktım. Tam Kuzey Anadolu fayının üzerine düşmüyor. Güney Marmara'yla burası arasında bazı depremler olabiliyor. Hemen kuzeyinde Gaziköy var. Asıl Kuzey Anadolu fayı oradan geçiyor. Tabii deprem dairesel yayıldığı için o bölgelerde Balıkesir'de hissedilmiş. Sanıyorum Tekirdağ ve Çanakkale'de de hissedilmiş. Büyük bir deprem değil ama insanlar bu depremleri hissettiklerinde korkmuş olabilirler. Bu depremler çok sığ depremler. Dolayısıyla zemine biraz yakınsa, yapı stoğuda uygunsa biraz hissedebilirler. Burada Kuzey ve Güney yönleri olarak bir hareketlilik var. Burası enteresan yerlerden birisi. Dikkat edilmesi gerekiyor."

 

"
"