Dünya Basınında Bugün

Patlamalar İsrail'in savaşı kazanmasına yetecek mi; NATO Genel Sekreteri'nden giderayak Türkiye ve Yunanistan mesajı | Dünya Basınında Bugün

20 Eylül 2024 09:46

T24 Dış Haberler

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, binlerce çağrı cihazı ve telsize gizlenmiş patlayıcılarla örgütü hedef alan eşi benzeri görülmemiş iki günlük saldırı dalgasının ardından dün televizyonda yaptığı konuşmada İsrail'i “sert bir intikam ve adil bir cezalandırma” ile tehdit etti. Cesur operasyonlarla dolu uzun bir geçmişi olan Lübnan'da çağrı cihazlarını ve telsizleri patlatmak İsrail'in en cüretkâr başarılarından biri olarak görülüyor. Şimdi İsrail'de çınlayan soru, bunun savaşı kazanmaya yardımcı olup olmayacağı. ABD'li yetkililer, Joe Biden'ın ocak ayında görevden ayrılmasından önce İsrail ile Filistinli grup Hamas arasında Gazze'de bir ateşkes anlaşması yapılmasının mümkün olmadığına inanıyor. NATO'nun görev süresi dolan başkanı Jens Stoltenberg, Yunanistan ve Türkiye'nin "iki değerli ve önemli müttefik" olduğunu söyledi.

20 Eylül 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle... 

The Guardian | Hizbullah lideri saldırı dalgasının ardından İsrail'e karşı “intikam” yemini etti

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, binlerce çağrı cihazı ve telsize gizlenmiş patlayıcılarla örgütü hedef alan eşi benzeri görülmemiş iki günlük saldırı dalgasının ardından dün televizyonda yaptığı konuşmada İsrail'i “sert bir intikam ve adil bir cezalandırma” ile tehdit etti.

Nasrallah, konuşmasını yaparken İsrail jetleri Beyrut üzerinde kükreyerek güç gösterisi yaptı.

Nasrallah İsrail'i “beklediği ve beklemediği yerde” vurmakla tehdit etti.


The Wall Street Journal | Çağrı cihazı ve telsiz saldırılarından sonraki adımlar belirsiz

Cesur operasyonlarla dolu uzun bir geçmişi olan Lübnan'da çağrı cihazlarını ve telsizleri patlatmak İsrail'in en cüretkâr başarılarından biri olarak görülüyor. Şimdi İsrail'de çınlayan soru, bunun savaşı kazanmaya yardımcı olup olmayacağı.

Hizbullah'ın elektronik haberleşmesine yönelik ölümcül sabotajın, düşmanı kargaşaya sürükleyen ve binlerce savaşçısını etkisiz hale getiren kısa vadeli bir taktik başarı olduğu konusunda geniş bir mutabakat var.

Son dönemde Hizbullah ve Hamas liderlerinin öldürülmesi de dahil olmak üzere bir dizi saldırı, 7 Ekim'den sonra İsrail'in askeri ve istihbarat servislerinin korkutucu itibarının yeniden tesis edilmesine yardımcı oldu.


Al Arabiya | Biden'ın görev süresi sona ermeden Gazze'de ateşkes anlaşması olası değil

Beyaz Saray, Dışişleri Bakanlığı ve Pentagon'dan yetkililer, Başkan Joe Biden'ın ocak ayında görevden ayrılmasından önce İsrail ile Filistinli grup Hamas arasında Gazze'de bir ateşkes anlaşması yapılmasının mümkün olmadığına inanıyor.


eKathimerini | Stoltenberg, veda konuşmasında Türkiye ve Yunanistan'ı övdü

NATO'nun görev süresi dolan başkanı Jens Stoltenberg, perşembe günü yaptığı veda konuşmasında, Yunanistan ve Türkiye'nin ortak savunma ve güvenliğe farklı şekillerde katkıda bulunan, NATO'da önemli bir rol oynayan ve günlük olarak karar alma mekanizmasının bir parçası olan “iki değerli ve önemli müttefik” olduğunu vurguladı. 

Stoltenberg, Müttefiklerin dost olması gerektiğini ve ikili ilişkilerde bazı farklılıklar ve zorluklar olduğunda bunların çoğunun ikili diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini belirtti. 

 

"
"