Paris 2024

Paris'te Imane Khelif için cinsiyet tartışması: İtalyan boksör, gözyaşları içinde maçtan çekildi

01 Ağustos 2024 15:50

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları kadınlar boks 66 kg kategorisinde tartışmalı bir mücadele yaşandı. İtalyan boksör Angela Carini, Cezayirli rakibi Imane Khelif karşısında aldığı ilk yumruğun ardından maçtan çekildi. Geçen yıl Dünya Boks Şampiyonası'ndan yüksek testosteron seviyesi sebebiyle diskalifiye edilen Khelif'in olimpiyatta yarışması tartışma konusu olmuştu. Cinsiyet tartışmalarının odağında olan Cezayirli boksörün yarı finalde milli sporcu Busenaz Sürmeneli ile karşı karşıya gelme ihtimali bulunuyor.

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları kadınlar boks 66 kg kategorisi son 16 turunda ilginç bir olay yaşandı. İtalyan boksör Angela Carini, Cezayirli rakibi Imane Khelif karşısında aldığı ilk yumruğun ardından 46. saniyede maçtan çekildi.

Gözyaşları içinde kaldı

Aldığı yumruk sonrası hakeme maçtan çekildiğini işaret eden Carini, daha sonra ringin ortasında diz çöküp ağladı. Mücadelenin ardından İtalyan basınına gözyaşları içerisinde kısa bir açıklama yapan Carini; 'Hayatımda hiç bu kadar sert yumruk yememiştim. Artık karar IOC'nin.' dedi.

Cinsiyet tartışmaları

Cezayirli boksör Imane Khelif ile ilgili olimpiyat öncesi cinsiyet tartışmaları vardı. Geçen yıl yapılan testlerde testosteron seviyesi yüksek çıkan ve Dünya Boks Şampiyonası'nda mücadele etmesine izin verilmeyen Khelif'in olimpiyatta yarışabiliyor olması çok konuşulmuştu.

Tokyo 2020'de yarışmasına da izin verilen Khelif, Uluslararası Boks Federasyonu tarafından düzenlenen turnuvalara alınmamıştı.

Boks müsabakaları öncesi konuyla ilgili konuşan Uluslararası Olimpiyat Komitesi Sözcüsü Mark Adams; 'Bu konuyu cadı avına dönüştürmeye gerek yok. Söz konusu sporcunun kadın pasaportu var ve yarışmasına engel yok.' şeklinde açıklama yapmıştı.

İtalyan kamuoyunda ise Khelif'in biyolojik olarak bir erkek olduğu ve olimpiyatta yarışmaması gerektiği yönünde yorumlar yapıldı.

"Trans değil, interseks birey"

Cezayirli boksör Khelif’in sözcüsü Rosario Coco, sporcunun internette ve raporlarda iddia edildiği gibi bir erkekten geçiş yapmadığını belirtti.

Coco, Khelif'in "daha çok interseks olarak doğmasından kaynaklandığını" ifade etti. Coco, "Ortalıkta dolaşan haberlerin aksine, Cezayirli atlet Imane Khelif trans bir kadın değil. Kendisi hakkında edindiğimiz bilgilere göre, her zaman bir kadın olarak sosyalleşmiş ve spor yapmış bir interseks birey." dedi.

Busenaz Sürmeneli ile karşılaşabilir

Carini'nin maçtan çekilmesiyle çeyrek finale yükselen Khelif, yarı finale çıkmaları halinde son olimpiyat şampiyonu sporcumuz Busenaz Sürmeneli ile karşı karşıya gelebilir. 

 


"
"