Paris 2024

Paris'te 37 kişilik ekip, milyonların umudu: Mülteci Sporcular Takımı

27 Temmuz 2024 14:51

T24 Dış Haberler

Cuma günü yapılan Paris 2024 Olimpiyatları'nın açılış töreninin en çok dikkat çeken anlarından biri Mülteci Sporcular Takımı'nın ekrana yansıdığı an oldu. 

Olimpiyatlar'da mücadele edecek olan Mülteci Sporcular Takımı, dünyanın dört bir yanında yerinden olmuş milyonlarca insanın sesi olacak. 

Uluslararası Olimpiyat Komitesi, Paris 2024'te Olimpiyat tarihinin en büyük Mülteci Sporcular Takımı'nı kurdu. Ekipte 37 atlet bulunuyor. 

Mülteci Sporcular Takımı'nda Suriye, Sudan, Kamerun, Etiyopya, İran ve Afganistan'dan atletler, 12 farklı spor dalında mücadele edecek.

Kamerun doğumlu boksör Cindy Ngamba, Reuters'a yaptığı açıklamada, "Sadece adımız 'Mülteci Olimpik Takımı' diye duyurulduğunda bile dünyanın her yerindeki mülteciler bizi sahiplenecek" diye konuştu.

"Biz bir takım olarak görülüyoruz, atletler olarak görülüyoruz, savaşçılar, bir ailenin parçası olan başarıya aç sporcular olarak görülüyoruz" diyen Ngamba, "Korkmuyoruz, utanmıyoruz, mülteci olmakla gurur duyuyoruz. Onla yanımızda olmasa da enerjilerini hissediyoruz" diye konuştu. 

Mülteci Sporcular Takımı ilk olarak, dünyadaki mülteci krizine dikkati çekmek için 2016 Rio Olimpiyat oyunlarında yaratılmıştı. İlk takımda 10 atlet vardı. Covid-19 sebebiyle 2021'de yapılan Tokyo 2020 oyunlarında ise takım adına 29 sporcu yarıştı. 

Paris'teki takımın ilk kez kendi amblemi olacak.

Berna Abik'in sunumuyla dünden bugüne Olimpiyat tarihinde yaşanan olayların anlatıldığı '60 Saniyede Olimpiyatlar' serisini izlemek için tıklayın.

 

"
"