Dünya

Papua Yeni Gine'de kabileler arasında altın madeni çatışması; en az 30 ölü

Komiser, alkol satışının yasaklandığını ve gece sokağa çıkma yasağı uygulandığını duyurdu

16 Eylül 2024 12:03

T24 Dış Haberler

Papua Yeni Gine'de tartışmalı bir altın madeni yüzünden rakip kabileler arasında çıkan çatışmalarda en az 30 kişinin öldüğü öğrenildi. 

Ülkenin polis komiserine göre, çatışmaları durdurmak için güvenlik güçlerine “ölümcül güç” kullanımı da dahil olmak üzere acil durum yetkileri verildi. Komiser, alkol satışının yasaklandığını ve gece sokağa çıkma yasağı uygulandığını da sözlerine ekledi.

Ülkenin orta kesimlerindeki Porgera altın madeni yakınlarında, Sakar klanı üyelerinin ağustos ayında rakipleri Piande'ye ait araziye yerleşmesinden bu yana huzursuzluk yaşanıyordu.

Polis, aşiretler arasındaki barış görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından sadece pazar günü aşiret üyeleri tarafından 300'den fazla ateş açıldığını söyledi.

Papua Yeni Gine polis komiseri David Manning, “Bu kötüleşen duruma, yerel toplulukları terörize etmek ve geleneksel toprak sahiplerini mağdur etmek için şiddet kullanan yasadışı madenciler ve yerleşimciler neden oldu. Basitçe söylemek gerekirse, halka açık bir yerde silah kaldırırsanız ya da başka bir kişiyi tehdit ederseniz vurulursunuz" dedi. 

Yerel medyada, Papua Yeni Gine'nin en büyük ikinci madeni olan Kanada'ya ait madenin, çatışmaların şiddetlenmesi üzerine kısa süreliğine faaliyetlerini durdurmak zorunda kaldığına dair haberler yer aldı. Öte yandan binalar ateşe verildi ve bölgedeki okullar, hastaneler ve devlet daireleri kapatıldı.

Papua Yeni Gine'nin dağlık bölgelerinde kabile çatışmalarına sıkça rastlanıyor, ancak polise göre otomatik silah akını son şiddet olaylarını “hızlandırdı”. Porgera altın madeni bir zamanlar Papua Yeni Gine'nin yıllık ihracat gelirlerinin yaklaşık yüzde 10'unu oluşturuyordu, ancak kabile şiddeti ve hükümetin yavaş devralması son yıllarda üretimi durdurdu.

Yeni Zelanda Radyosu'na konuşan bir tanık, son şiddet olaylarını “eşi benzeri görülmemiş” olarak nitelendirdi.

 

"
"