Dünya

Pakistan'ın hapisteki eski başbakanı İmran Han, Oxford Üniversitesi Rektörlüğü'ne aday oldu

Oylama 28 Ekim'den itibaren online olarak yapılacak

19 Ağustos 2024 08:22

T24 Dış Haberler

Pakistan'ın hapisteki eski başbakanı İmran Han, bu yıl içinde üniversite mezunları ve çalışanlarının oylarıyla Oxford'un bir sonraki rektörü olmayı hedefliyor.

Han'ın danışmanlarından Syed Zulfi Bukhari, eski uluslararası kriket yıldızının, eski Muhafazakâr bakan Chris Patten'in yerine Ekim ayında yapılacak seçimlerde aday olmak için başvuruda bulunduğunu söyledi.

71 yaşındaki Han, 1996 yılında kurduğu Pakistan Tehreek-e-Insaf (Adalet Hareketi) Partisi'nin lideri olarak 2018'den 2022'ye kadar Pakistan'ın başbakanı olarak görev yaptı. Pakistan parlamentosunda ordu destekli bir güvensizlik oylamasıyla başbakanlıktan düşürüldü ve son 1 yıldır bir dizi suçlamayla hapiste tutuluyor.

Han daha önce Bradford Üniversitesi'nde 8 yıl rektörlük yapmış ve 1970'lerde Oxford Keble College'da siyaset, felsefe ve ekonomi okurken üniversitenin kriket takımında onur ödülü kazanmıştı. Pakistan erkek kriket takımının 1992'de Dünya Kupası'nı kazandığında kaptanlığını yapıyordu. 

Muhtemel adaylar arasında İskoçya'nın eski lord avukatı ve St Hugh's College'ın müdürü Elish Angiolini ve Shakespeare's Globe'un eski başkanı Margaret Casely-Hayford bulunuyor ve her ikisi de Oxford tarihindeki ilk kadın şansölye olacak. İşçi Partili eski bakan Peter Mandelson ve eski Muhafazakâr lider William Hague'un destekçileri de bu görevle ilgilendiklerini söylüyorlar.

Oylama 28 Ekim'den itibaren online olarak yapılacak. 

"
"