Politika

İZSU Genel Müdürü gözaltına alındı, Özel'den açıklama geldi: Ucu nereye varırsa varsın sorgulansın, siyaseten engel olmayacağız

İZSU Genel Müdürü'nün gözaltına alınmasına ilişkin açıklama yapan Özel, sorumluluğun sadece şirketlerde değil iktidar da olduğunu söyledi

25 Temmuz 2024 22:21

İzmir Alsancak’ta 12 Temmuz'da sağanak yağış sırasında su birikintisine basan Özge Ceren Deniz ve İnanç Öktemay'ın elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetmesiyle ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan ile Gdz Elektrik Dağıtım Genel Müdürü Uğur Yüksel'in de bulunduğu 11 kişi gözaltına alındı.

Soruşturma kapsamında İZSU Genel Müdürü’nün gözaltına alınmasına ilişkin açıklamada bulunan CHP Genel Başkanı Özgür Özel suçun yalnızca CHP’li belediyelerin yöneticilerine yıkılmasına karşı olduklarını belirterek, sorumluluğun sadece dağıtım şirketlerinde değil, bu şirketleri özelleştiren iktidarda da olduğunu vurguladı.

Özel, yaptığı açıklamada, “Sorumlu kimse hesap verecek. Biz yargının önünde siyaseten engel olmayacağız. Ancak suçun yalnızca CHP’li belediyelere yıkılmasına dikkat ediyoruz. Dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesinin büyük bir sorun yarattığını görüyoruz” dedi.

İzmir'de sokakta elektrik akımından ölümlere ilişkin İZSU ve GDZ Elektrik genel müdürleri gözaltında

İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan

"Ucu nereye varırsa varsın sorgulansın"

ANKA'da yer alan habere göre Özel, Çorlu Tren Kazası, Soma, Gar Katliamı, Afyon cephanelik patlaması, Sakarya Hendek havai fişek kazası gibi olaylarda adaletin ucu AK Partililere dokunacağı için engellendiğini belirterek, "Ucu nereye varırsa varsın sorgulansın. Ama adil yargılanma talebimiz var. Dağıtım şirketinin suçlu olduğunu hakimler görmüş ki tutuklamalar oradan yapılmış. Peki, dağıtım şirketi suçlu da bu dağıtımı özelleştirenler suçlu değil mi? Türkiye Elektrik Mühendisleri Odası yıllarca özelleştirmenin sakıncalı olduğunu söyledi. Özelleştirme cinayettir, kamu yararı yok. Bakım ve onarım yapılmıyor, bu tür felaketlere yol açıyor" dedi.

“Özelleştirme cinayettir"

Özel, elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesinin kamu yararına hizmet etmediğini, bu uygulamanın bakım ve onarım eksikliklerine yol açarak felaketlere neden olduğunu ifade etti. Ayrıca, Türkiye Elektrik Mühendisleri Odası’nın yıllardır özelleştirmelere karşı uyardığını hatırlatarak, “Özelleştirme cinayettir. Kamu yararı gözetilmiyor. Bu uygulama çiftçiyi, yoksulu mağdur eder ve can tehlikesi yaratır” şeklinde konuştu.

İzmir Alsancak’ta 12 Temmuz'da sağanak yağış sırasında su birikintisine basan Özge Ceren Deniz ve İnanç Öktemay'ın elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetmesiyle ilgili İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında İZSU, GDZ Elektrik ve altyapı işlemlerini yürüten firmalardan çalışanların bulunduğu 35 şüpheliden 14'ünün tutuklandığı olayda ek gözaltı kararı verildi. Bugün 11 kişi gözaltına alındı.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında bilirkişi raporunun çıkmasının ardından aralarında İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan ile Gdz Elektrik Dağıtım Genel Müdürü Uğur Yüksel'in de bulunduğu şüpheliler hakkında gözaltı talimatı verildi.

AA'nın haberine göre, İzmir Cinayet Büro Amirliği ekipleri, İZSU Genel Müdürlüğü binasına geldi. Gözaltı kararı verilen Genel Müdür Erdoğan, polis nezaretinde makam aracıyla Asayiş Şube Müdürlüğü'ne götürüldü. 

Gdz Elektrik Dağıtım Genel Müdürü Yüksel de bulunduğu adreste gözaltına alındı.

Soruşturmada gözaltı talimatı verilen diğer şüpheliler İZSU Genel Müdür Yardımcısı Serdar S., Gdz Elektrik Metropol Bölge Müdürü Ali A., Sistem İşletme ve Bakım Müdürü Ekrem Y., Operasyon Direktörü Sefa P., Planlama ve Teknoloji Direktörü Necati E., Yapım İşleri Saha Sorumlusu Mürsel A., Yapım İşleri Sorumlusu Uzmanı Alper D. ve Ordu'da gözaltına alınan personel Halit Ö. sağlık kontrolünün ardından emniyete getirildi.

Soruşturma kapsamında 2020-2023 döneminde İZSU'da Genel Müdürlük görevini yürüten ve halen Adana Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı olan Ali Hıdır Köseoğlu da gözaltına alındı.

 

 

"
"