Politika

Özgür Özel'den sığınmacı politikası ve Suriye ilişkilerine dair çarpıcı açıklamalar

"Gerçek bir demokrasi, her kesimin sesinin duyulduğu bir yapıdan geçer"

05 Temmuz 2024 08:13

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Türkiye'nin içinde bulunduğu siyasi ve sosyal sorunlar hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu. Özel, sınır güvenliği, Suriye ile ilişkiler, parti içi değişiklikler ve milli futbolcu Merih Demiral’ın gol sevinciyle ilgili tartışmalara dair soruları yanıtladı.

Suriye konusunda Atatürk çizgisi vurgusu

Sınır güvenliği ve Suriye politikası konularında dikkat çekici ifadeler kullanan Özel, Türkiye'nin mevcut durumunun ciddi riskler barındırdığını vurgulayarak, "Bu bölgedeki sorunlar tek bir kişiden, Erdoğan'dan kaynaklanıyor. Biz Suriye ile ilişkileri Atatürk'ün çizgisinde yürüteceğiz," dedi ve ekledi: "Suriye’deki durum sadece Esad veya muhaliflerle ilgili değil, daha geniş bir çerçevede ele alınmalı. Önümüzdeki ay Suriye konferansını düzenlemeyi planlıyoruz."

TIKLAYIN - CHP: İktidarın Suriye ve sığınmacı politikası çökmüştür; Erdoğan ve AKP hükûmeti bu vahim tablonun sorumlusudur

Tüzük kurultayı

CHP lideri, partisinin tüzük kurultayıyla ilgili olarak da bilgi verdi ve değişimin altını dolduracaklarını belirtti: "Kurultayımızda kadınların ve gençlerin siyasi hayata katılımını kolaylaştıracak, onların önündeki engelleri kaldıracak düzenlemeler yapacağız. Gerçek bir demokrasi, her kesimin sesinin duyulduğu bir yapıdan geçer."

Tartışmaların odağındaki "Bozkurt işareti"

Cumhuriyet'ten Sarp Sağkal'ın aktardığına göre, Merih Demiral'ın Avusturya maçı sonrasındaki gol sevinci ve sonrasında yaşanan tartışmalar hakkında da konuşan Özel, şu ifadeleri kullandı: "Milli Takım’ımızın her zaman yanındayız ve sporcularımızın bu tür siyasi tartışmaların içine çekilmesini doğru bulmuyorum. Gencecik çocuklarımız üzerinde bu tür baskılar yaratmak yerine onları desteklemeliyiz."

TIKLAYIN - UEFA soruşturma başlatmıştı: Merih Demiral'dan ilk paylaşım: Ne mutlu Türk'üm diyene

Sosyalist Enternasyonal

Son olarak, Avrupa'daki siyasi durum ve sağ partilerin yükselişi hakkında da düşüncelerini paylaşan Özel, "Avrupa’da sağın yükselişi bizim için kaygı verici. Bu, özellikle diasporamız için büyük bir endişe kaynağı. Sosyalist Enternasyonal toplantısında bu konuları ele alacağız ve ortak bir mücadele planı üzerinde duracağız," diyerek uluslararası iş birliğinin önemine vurgu yaptı.