Gündem

Özgür Özel: Bugünkü Türkiye'de hüzün görüyorum, ama aynı zamanda büyük bir umut da var

"İktidar tükenmişlik sendromunda. AKP, tarihinin en büyük türbülansını yaşıyor"

03 Eylül 2024 09:05

T24 Haber Servisi

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Halk TV'de İsmail Küçükkaya'nın sunduğu Demokrasi Meydanı programında gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin mevcut durumuna ilişkin görüşlerini paylaşan Özel, "Bugünkü Türkiye'ye nasıl bakıyorsunuz?" sorusuna, "Hüzün görüyorum, ama aynı zamanda büyük bir umut da var," yanıtını verdi.

Özel, AKP'nin son seçimlerde oy isteyen insanları yüzüstü bıraktığını belirterek, "Asgari ücretliyi enflasyona ezdirdiler. Emekliler, maaşlarında bir iyileştirme bekliyorlardı. Ocak ayında 25 kilo kıyma alırken şu anda 20 kilo kıyma alır duruma geldiler," dedi.

Özel, Türkiye'deki ekonomik sıkıntılara da değinerek, "Eskinin yoksulları derin yoksulluk içinde, eskinin orta direği artık yoksul. Öyle bir maaş alıyorlar ki, karnını doyursalar sokakta kalıyorlar. Artık öfkeye dönüşen bir hüzün var, ama umut da var. İktidar değişimi için gün sayıyoruz," ifadelerini kullandı.

AKP'nin mevcut durumunu değerlendiren Özel, "Herkes Sayın Erdoğan'ı bir tarafa çekmeye çalışıyor. İktidar tükenmişlik sendromunda. AKP, tarihinin en büyük türbülansını yaşıyor," dedi.

Özgür Özel'in açıklamalarından satır başları şöyle:

Kara Harp Okulu mezuniyetinde yemin eden teğmenler

Özel, teğmenlerin Atatürk yemini konusunda da dikkat çeken görüşler paylaştı: "Atatürk'e gönülden bağlı olan kimse bu yeminden rahatsız olmaz. Uzun yıllar süregelen bir geleneğin son birkaç yıldır terk edilmesi büyük bir eksikliktir. Ülkeyi bölmeye çalışanlara karşı kararlılığımızı vurguluyorlar. Bu yemini samimiyetle etmeyen varsa, o kişileri sorumluluktan uzaklaştırmak gerekir."

TIKLAYIN - "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" sloganı nedeniyle hedef alınan teğmenlere MHP sahip çıktı; “Bu gençlerin ebedi Başkomutanları Atatürk'tür”

Türkiye'de ekonomi

Özel, ekonomik sorunlara da değinerek, "Eskiden yoksul olanlar şimdi derin bir yoksulluğun pençesinde, orta sınıf ise yoksullaşmış durumda. İnsanlar, maaşlarını kiraya verince aç kalıyorlar, karınlarını doyurunca da barınacak yer bulamıyorlar. Bu durum, öfkeye dönüşen bir hüzün yaratıyor, ancak umut ışığı da sönmüş değil. İktidar değişimi için artık günler sayılıyor," dedi.

Anayasa tartışmaları

Özgür Özel, Türkiye'nin yeni anayasa ihtiyacını ve AKP'nin içinde bulunduğu durumu değerlendirdi. Özel, "Toplumsal mutabakat metni, toplumsal mutabakatla olur. Türkiye'nin bir mutabakata ihtiyacı var. Türkiye'nin yüzde 70'i yönetim sisteminden memnun değil. Bugün Türkiye'de insanların ne istediğini sorun, kimse anayasa yazmaz. Ama Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Bence var. Aslında yeni bir Anayasa'yı hepimiz Erdoğan'dan daha çok istiyoruz. Ama Erdoğan, yeni bir Anayasa'nın yapılmasının koşullarını ortadan kaldırdı. Önce mevcut Anayasa'ya tam uyulması gerekir. Bu çok kolay bir laf. Ancak Erdoğan için çok zor," diye konuştu.

AKP'nin mevcut durumunu değerlendiren Özel, "Sayın Erdoğan'ı farklı yönlere çekmeye çalışan pek çok kişi var. Ancak iktidar, tükenmişlik sendromu içinde. AKP, tarihinin en büyük sarsıntılarından birini yaşıyor," diye ekledi.

Sokak röportajı nedeniyle tutuklanan Dilruba

CHP lideri Özgür Özel, Dilruba'nın fuar konuşmasındaki bazı ifadelerin yanlış anlaşıldığını ve toplumda rahatsızlık yarattığını belirterek, bu durumun düzeltilmesi gerektiği yönünde tavsiyelerde bulundu. Özel, "Konuşmandaki bazı sözler yanlış yorumlandı ve birçok insanı rahatsız etti. Bu ifadelerin oy veren kitlen üzerinde de olumsuz etkisi olabilir. Zamanı geldiğinde, uygun bir dille bu durumu düzeltmen yerinde olur," ifadelerini kullandı.

TIKLAYIN - Dilruba Kayserilioğlu hakim karşısında: "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçlamasıyla 4.5 yıl hapsi talep edildi

Özel, Dilruba'nın konuşmalarından pişmanlık duymadığını, ancak insanları kırmak istemediğini dile getirdiğini aktardı. Bununla birlikte, önceki açıklamalarda da sorunlu ifadeler bulunduğunu belirterek, düşünce özgürlüğünün önemine vurgu yaptı ve Türkiye'nin insanların kalbini kırmaktansa, birbirine destek olduğu bir ülke olması gerektiğini "Dilruba'ya, sahip çıkıp işimize bakacağız. Teğmenlere sahip çıkıp işimize döneceğiz" sözleriyle ifade etti.

"Erdoğan'ı yenebileceğimizden şüphem yok"

CHP lideri Özgür Özel, erken seçim tartışmalarına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Özel, "2025 Kasım'da sandıkları koyalım, Erdoğan da aday olsun. Yeni bir süreci başlatalım. Erdoğan 2026'nın baharında sandığı koysun, aday olsun, biz de onu yenelim," dedi.

Özel, Erdoğan'ın siyasi kariyerinin seçim yenilgisiyle sonlanması gerektiğini vurgulayarak, "23 yıl boyunca kazandı, kazandı, aday olamadı diye gitmesini istemem. Öyle bir durumu Türk siyasi tarihine bırakmak istemem. Erdoğan'ı yenebileceğimizden hiçbir şüphem yok," ifadelerini kullandı.

Enflasyon rakamları

Özgür Özel, enflasyon rakamları üzerinden hükümete sert eleştirilerde bulundu. TÜİK ve ENAG tarafından açıklanan enflasyon oranları arasındaki büyük farkı gündeme getiren Özel, "TÜİK, enflasyonu yüzde 51 olarak açıklarken ENAG yüzde 90 diyor. Vatandaşa soralım: Geçen seneden bugüne fiyatlar yüzde 51 mi arttı, yüzde 90 mı?" diyerek halkın yaşadığı ekonomik zorluklara dikkat çekti.

TIKLAYIN - TÜİK enflasyon rakamlarını açıkladı

Özel, aradaki yüzde 40'lık farkın emekli ve memurların cebinden çalındığını belirterek, "TÜİK rakamları baz alındığı için devlet enflasyon verilerini manipüle ediyor, maaş zamlarını buna göre yapıyor. Ancak vatandaş kasaba gittiğinde yüzde 90 zamla karşılaşıyor," ifadelerini kullandı.

TIKLAYIN - ENAG enflasyon verilerini açıkladı

CHP Genel Başkanı, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet şimşek için de, "Mehmet Şimşek diye biri yok. Ona verilmiş bir rol var. Şimşek gider fırtına gelir. Bugün ülke bu hale geldiyse, Erdoğan yüzünden" dedi.

Kılıçdaroğlu görüşmesi: "Vakıf fikrimizi ve Türkiye'nin geleceğini konuştuk"

Özgür Özel, Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşmenin detaylarını da paylaştı. Özel, "Vakıf fikrim var demişti bana sayın Kılıçdaroğlu. İşlerini yürüteceği farklı bir ofis tutma önerisini de ben vermiştim. Ofis tutması çok konuşuldu, Kemal beyin farklı ofisi olmasında bir sorun yok," dedi. Özel, Kılıçdaroğlu'nun farklı bir ofis tutması konusunun gereksiz yere gündeme getirildiğini ve bu durumun problem olmadığını vurguladı.

Görüşmelerinde Türkiye'nin genel durumunu da ele aldıklarını belirten Özel, "Birçok şeyi birden değerlendirdik. Genel bir Türkiye fotoğrafı çektik birlikte. Bu iktidarın ilk seçimlerde bu iktidarın değişmesi konusunda hemfikiriz," ifadelerini kullandı.

Parti içi dinamiklere de değinen Özel, "Partide sanki eski genel başkan ile yeni başkan arasında sorun varmış gibi görülmesinden rahatsızız. Önümüzdeki tüzük kurultayı konusunda sayın genel başkanıma kapsamlı bir bilgi verdim," dedi ve ekledi: "Biz çok büyük bir vakıf kurmalı başına da Kılıçdaroğlu'nu geçirmeliyiz."

Özel, bu vakfın partinin ve Türkiye'nin geleceği için önemli bir adım olacağını belirtti.

"
"