Politika

Özel'den "Genel Kurul'da Erdoğan'ı ayakta karşılama" açıklaması: Makama saygısızlık yapmadık

"Herkes girecek, ayağa kalkacak diye bir zorlamamız olmadı, ‘Biz böyle davranacağız’ diye gruba bildirilmişti"

01 Ekim 2024 17:16

T24 Politika

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Meclis Genel Kurulu'na girişi sırasında CHP grubu olarak ayağa kalkmalarına ilişkin gelen eleştirilere yanıt olarak, "Makama saygısızlık yapmayacağımızı daha önce defalarca söylemiştik" dedi.

Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Meclis’in açılış oturumuna katılımı sırasında neden ayağa kalktıklarını açıkladı. Duvar'dan Ceren Bayar'ın haberine göre oturumun ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Özel, "Makama saygıda bir eksik bırakmayacağımızı söylemiştik. Cumhurbaşkanının yeminine uygun şekilde, geldiğinde, karşılamamızı ona uygun bir konuşma yapacağını da umarak ayakta yaptık. Makama saygısızlık yapmayacağımızı daha önce defalarca söylemiştik" dedi. Cumhurbaşkanı'nı 1 Ekim günü makama saygısızlık yapmadan karşıladıklarını kaydeden Özel, “Bunda şaşırılacak bir şey yok” dedi.

"Konuşması bir parti genel başkanı konuşmasıydı"

Erdoğan’ın konuşmasının bir parti genel başkanı konuşması sınırları içinde olduğunu ifade eden Özel, “Rahatsız edici söylemler olmamakla birlikte, bizleri rahatsız edecek ya da cevap vermemiz gerekecek söylemler olmamakla birlikte bir parti genel başkanı konuşmasıydı. O yüzden giderken ayağa kalkma gereği duymadık” diye konuştu.

"Bizim cumhurbaşkanımıza da yapılmaması açısından önemli bir adım"

CHP'li 127 vekilin yarısından fazlasının Genel Kurul salonuna girmeyerek Erdoğan gelince ayağa kalkma kararına tepki göstermesine ve Genel Kurul'a katılan 6 vekilin de ayağa kalkmamasına rağmen bu konuda milletvekilleriyle benzer düşündüğünü söyleyen Özel, “Bir arkadaşımızın değerlendirmesi şu; seneye ya da ondan sonraki sene bizim cumhurbaşkanımıza da yapılmaması açısından önemli bir adım attık. Seneye ya da ondan sonraki sene de ümit ediyorum Adalet ve Kalkınma Partisi, Cumhuriyet Halk Partili bir cumhurbaşkanı seçildiğinde aynı nezaketi gösterecek” ifadelerini kaydetti.

"Herkes girecek, ayağa kalkacak diye bir zorlamamız olmadı, ‘Biz böyle davranacağız’ diye gruba bildirilmişti"

Bazı Cumhuriyet Halk Partili vekillerin oturuma katılmadığı hatırlatılan Özel, şöyle konuştu:

"Cumhuriyet Halk Partisi demokratik bir partidir. Geçmişte de çok kez benzer kararlarda ‘Karara uymak istemeyen dışarıda kalabilir’ dedik. Herkes girecek, ayağa kalkacak diye bir zorlamamız olmadı. Kendileri nezaket gösterip bildiren arkadaşlar da oldu. Herhalde 15-20 arkadaşımız kuliste beklemeyi tercih etmişler veya içeride de birkaç arkadaş kalkmamış. Bu partinin bir grup kararı olmadığı için sadece ‘Biz böyle davranacağız’ diye gruba bildirilmişti. İstemeyenlerin de dışarıda kalabilecekleri grup başkan vekillerimiz tarafından kendilerine ifade edilmiştir.”

"Normalleşme adımlarının ne partime zararı var ne ülkeme zararı var"

Normalleşme adımlarına da değinen Özel, “Bakın bugün Sayın Devlet Bahçeli Dem Parti'nin eş genel başkanıyla el sıkıştı ve sohbet etti. Bu önemlidir. Normalleşme herkese lazım. Normalleşme demek, bir tek adam iktidarının bir faşizan yönetimine dönüşmesine karşı herkesin demokratik sınırlar içinde kendi pozisyonunu en sağlam şekilde savunmasıdır. Aksi ülkeyi felakete götürür. Normalleşme adımlarının ne partime zararı var ne ülkeme zararı var. İkisine de faydası var.”

'Gecenin Kıyısı'nda taraf tutmanın anlamsızlığı üzerine bir hikâye

 

"
"