Sağlık

Otizmin erken teşhisinde yeni gelişme; "Dışkı testi"

"Erken bulgu olan konuşma gecikmesi ile karşılaştığımız 1-2 yaş arası her çocukta, dışkı testi rutin hale getirilebilir"

19 Temmuz 2024 08:11

Nature Microbiology adlı bilimsel dergide yayımlanan yeni bir araştırma objektif bir şekilde otizm tanısı koymak için bir yol daha bulunduğunu ortaya koydu. Yaşları 1- 13 arasında değişen çocuklardan toplanan 1600'ü aşkın dışkı örneğini inceleyen bilim insanları, çalışmada otizmli çocuklarla diğerlerinin dışkıları arasında büyük farklılıklar olduğunu öne sürdü. İncelenen bağırsak mikrobiyomlarına göre, hangi dışkıların otizmli çocuklara ait olduğu belirlenebildi. Böylelikle dışkıdan, otizmi tespit etme konusunda yüzde 100’e yakın sonuç elde edilmiş oldu.

"Tanı koymayı kolaylaştıracak"

Hürriyet'in haberine göre, araştırma ekibinin önde gelen ismi, Hong Kong Üniversitesi’nden Prof. Dr. Qi Su, Guardian’a yaptığı açıklamada Genellikle şüpheli otizm için doğrulanmış bir tanı koymak üç ila dört yıl sürer ve çoğu çocuğa altı yaşında tanı konur. Mikrobiyom biyobelirteç panelimiz dört yaşın altındaki çocuklarda yüksek bir performansa sahip ve bu erken tanıyı kolaylaştırmaya yardımcı alacak dedi.

Otizmde artış var

Prof. Dr. Qi Su, ayrıca son yıllarda otizmde ciddi bir artışın söz konusu olduğuna da değindi. Dr. Su, "Birleşik Krallık’ta ve diğer birçok batı ülkesinde, artık her 100 kişiden birinin otizm spektrumunda olduğu düşünülüyor. Genetik faktörler otizmde önemli bir rol oynarken, mikrobiyom bağışıklık tepkilerini bizlere önemli bilgiler veriyor. Bu, mutlaka nedensellik anlamına gelmez ancak mikrobiyomun otizm spektrum semptomlarının şiddetini veya ifadesini etkileyebileceğini düşündürüyor" şeklinde konuştu.

Bu test 1-2 yaş çocuklarda rutin haline getirilmeli

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Alper Özkılıç, ortaya konulan bu araştırmanın, otizm spektrum bozukluğu teşhisinde önemli bir ilerlemeyi temsil edebileceğini ifade etti. Dr. Özkılıç, "Teşhis için dışkı örneklerinin kullanılması fikri, özellikle de değerlendirmelerdeki mevcut birikim göz önüne alındığında umut verici. Böylece hızlı ve erken tanı sayesinde çocuklarda hastalığın seyri daha yüz güldürücü olacaktır. Erken bulgu olan konuşma gecikmesi ile karşılaştığımız 1-2 yaş arası her çocukta, bu dışkı testi rutin hale getirilebilir. Böylelikle erken yakalanan bu çocuklarda tedaviden daha iyi sonuç alınır" şeklinde konuştu.

Otizm neden oluyor?

Otizm spektrum bozukluğunun etiyolojisinin henüz kesin olarak tanımlanamadığını belirten Özkılıç, "Otizm vakalarının yalnızca yüzde 5-10’u tıbbi bir nedene bağlanabilmekte. Ayrıca otizmin sadece bir nedene bağlı olmadığı, multifaktöriyel nedenlerin bir sonucu olabileceği de belirtiliyor. Bu nedenler genetik faktörler ile psikolojik ve sosyal çevre şartlarıdır. Ek olarak gebelikte veya doğum sırasında ortaya çıkan hasarların ve çeşitli toksikasyonların da otizm etiyolojisinde rol alabileceği bildirildi" şeklinde sonlandırdı.

En belirgin semptomları

Otizmin semptomlarına da değinen Özkılıç konuşmasını, Belirli görüntülere, seslere, kokulara, ışıklara veya fiziksel temasa karşı duyarlılık, davranış, yeme-içme ve hareketlerde takıntılı olma ve bunları tekrarlama, aktiviteler arasında geçişte zorluk yaşama, sosyal iletişimin sınırlı olması ve göz temasından kaçınma sıklıkla görülen belirtileridir" diyerek sonlandırdı.

 

"
"