Spor

Osimhen'in yolu Türkiye'ye nasıl düştü; neler yaşandı da Galatasaray'a geldi?

14 Eylül 2024 08:12

The Athletic, futbol dünyasını şaşkına çeviren Victor Osimhen'in Galatasaray transferini mercek altına aldı. James Horncastle-Eduardo Tansley imzalı haberde, Osimhen ve Galatasaray'ın yollarının birleşme hikayesi anlatıldı.

İşte Osimhen'i adım adım Galatasaray'a ve Türkiye'ye getiren süreç....

Napoli resmi hesabından ırkçı paylaşım

Galatasaray’a transferinin hikayesi için geçen sezonun başına dönmek gerek. Osimhen 2022-23’te attığı 26 golle Serie A gol krallığına ulaşan ilk ve tek Afrikalı olurken Ballon d’Or oylamasında sekizinci sırayı aldı. Ancak Napoli’nin şampiyonluğundan önce istikrarsız performanslar sergilemiş, önceki iki sezonu Serie A’da penaltılar hariç 10 ve 14 golle tamamlamıştı. Yılda ortalama 22 maça ilk 11 çıkabilmişti.



Şampiyonluk sonrasında da formu dibe vurdu. Geçen yıl üç farklı hocayla çalışan Napoli Serie A tarihinde şampiyonluktan sonraki sezonu en kötü geçiren ekip oldu. Kulübün resmi TikTok hesabında Osimhen’i ırkçı bir tavırla alaya alan paylaşımlar sonrası oyuncunun menajeri kulübü dava etmek istedi. Fakat tarafların arası bir şekilde düzeltildi ve Osimhen sözleşme yeniledi. Ücreti artmıştı, 2026’ya kadar kulüpte kalacaktı.

Sakatlıklar, cezalar, Napoli’nin geçen sezonki ilk hocası Rudi Garcia’dan ve Nijerya teknik direktörü Finidi George’dan memnuniyetsizliğini açıkça dile getirmesi, ayrıca ocak ve şubat ayında Afrika Uluslar Kupası’nda olması değerini düşürdü.

Nijeryalı bu yazı Napoli’nin Castel Volturno tesislerinde tek başına çalışarak geçirdi. Bu arada kulübü Belçikalı milli santrfor Romelu Lukaku’nun da aralarında bulunduğu transferlere 150 milyon euro harcadı.

PSG vazgeçti, Chelsea şartları kabul etmedi

Arka planda PSG teklif hazırlığı yapıyordu. The Athletic’ten David Ornstein ve Peter Rutzler’in şubat ayında bildirdiği üzere Fransızlar Kylian Mbappé’nin takımdan ayrılacağı kesinleştikten sonra Osimhen’i transfer listesine almıştı. Ama ağustos sonunda Ornstein PSG’nin oyuncudan vazgeçtiği haberini verdi.

Ardından Chelsea İngiltere’de transfer döneminin kapanmasına kadar oyuncunun peşine düştü. The Athletic’ten Simon Johnson ve Liam Twomey transfer döneminin son haftalarında Chelsea’nin bastırdığını duyururken Batı Londralıların yedi ayrı teklifi de başarısız oldu.

Osimhen gelmek istiyor ama talep ettiği sözleşme kulübün şartlarını aşıyordu. Oyuncuyla anlaşılamayınca Napoli ile anlaşma da resmiyet kazanmadı.

İdolü de Galatasaray'da forma giydi

Eski Chelsea ve Fildişi Sahili Milli Takımı santrforu olan idolü Didier Drogba da 2013-14 sezonunda Galatasaray forması giymişti. Gerçi Drogba o zamanlar Osimhen’in şimdiki halinden dokuz yaş büyüktü.


Napoli’nin gelecek planında Osimhen’e yer kalmadığını gören Galatasaray gözde bir santrforu en verimli döneminde kadroya katma fırsatını fark etti.

Üstelik Şampiyonlar Ligi’nde olmasalar bile oyuncuya Avrupa kupalarında oynama şansı da veriyorlardı.

Prese liderlik ediyor, komple santrafor

Öte yandan, Osimhen birçok açıdan komple bir santrfor. Bol şut atıyor, preste becerikli ve hava toplarında ciddi bir tehdit. Üstelik patlayıcı bir hıza ve prese liderlik etme becerisine sahip. Ancak gerçekte nasıl bir oyuncu olduğunu görmek için 2022-23’ten ziyade geçen sezona bakmak daha isabetli olabilir.

Futbolda sıkça gördüğümüz “gününde olursa” ve “formunu bulduğunda affetmez” kalıplarının tamamen dışına çıkabilmiş değil.

Yazının tamamı için tıklayın

"
"