Dünya Basınında Bugün

Orta Doğu'da yüksek tansiyon, Atina'dan Türkiye'ye "endişeli" mesaj, Rusya'da kilise ve sinagoga saldırı | Dünya Basınında Bugün

24 Haziran 2024 09:45

T24 Dış Haberler

Rusya'nın çoğunluğu Müslüman olan Dağıstan Cumhuriyeti'neki Ortodoks kiliselerine ve sinagoglara saldırı düzenlendi. Aşırı sağcı İngiliz lider Nigel Farage, Batılı liderlerin Ukrayna'daki "çıkmazı" kırmak için Putin ile barış görüşmeleri yapması gerektiğini söyledi. Orta Doğu'da İsrail ve Lübnan'daki militan grup Hizbullah arasındaki çatışmaların topyekun savaşa dönüşebileceği korkusu artarken, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant görüşmeler için ABD'nin başkenti Washington'a geldi. Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, Türk-Yunan ilişkilerinde devam eden yumuşamanın "Türkiye'deki iç gelişmelerin rehini olma riski olduğunu ifade etti. 

24 Haziran 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Daily Telegraph | İşçi Partisi, okullardaki trans yasağını kaldıracak

Britanya'da Gölge Bakan Bridget Phillipson, İşçi Partisi'nin çocuklara ikiden fazla cinsiyet olduğunun öğretilmesini yasaklayan yönergelerden vazgeçebileceğini söyledi. 

Phillipson, Muhafazakârlar tarafından bu yılın başlarında açıklanan, öğrencilere cinsiyet ve toplumsal cinsiyet hakkında neler öğretilebileceğine ilişkin kılavuzun İşçi Partisi hükümeti tarafından gözden geçirileceğini söyledi.

Muhafazakârların kılavuzu, insanların yanlış cinsiyette doğabileceğini ve kimliklerini karşı cinsiyete ya da "ikili olmayan" gibi diğer kategorilere değiştirebileceklerini ifade eden toplumsal cinsiyet ideolojisinin okullarda herhangi bir biçimde öğretilmesinin yasaklanmasını öneriyordu.


The Times | Reform lideri Farage, Batı'nın Putin ile "mantıklı" müzakerelere başlamasını istiyor

Aşırı sağcı İngiliz lider Nigel Farage, Batılı liderlerin Ukrayna'daki "çıkmazı" kırmak için Putin ile barış görüşmeleri yapması gerektiğini söyledi.

Farage, Batı'nın Avrupa Birliği ve NATO'yu daha da doğuya genişleterek Rusya'yı savaşa kışkırttığını iddia ettikten sonra siyasi yelpazenin her kesiminden eleştirilere maruz kalmıştı.


The Washington Post | Orta Doğu'da topyekun savaş korkusu

Orta Doğu'da İsrail ve Lübnan'daki militan grup Hizbullah arasındaki çatışmaların topyekun savaşa dönüşebileceği korkusu artarken, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant görüşmeler için ABD'nin başkenti Washington'a geldi. Hizbullah, cumartesi günü yayınladığı videoda İsrail'in önemli binalarına saldırma tehdidinde bulundu. Videoda iki merkezi havalimanına yakın iki noktanın, iki enerji santralinin, bir nükleer araştırma merkezinin, bir kargo limanının ve bir doğalgaz sahasının koordinatları paylaşıldı. 


Yunanistan Savunma Bakanı eKathimerini'ye konuştu

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, Türk-Yunan ilişkilerinde devam eden yumuşamanın "Türkiye'deki iç gelişmelerin rehini olma riski olduğunu ifade etti. 

Yunanistan'ın önde gelen yayınlarından Kathimerini'ye bir söyleşi veren Dendias'a muhabir, "Türk-Yunan yakınlaşmasından memnun olduğu ama Türkiye'nin oluşturduğu ana tehditlerin değişmediği" açıklamasını hatırlattı. Muhabir, "Bu, sonuç getirebilecek anlamlı diyalog olmadığını düşündüğünüz anlamına mı geliyor?" diye sordu. 

Geçen dönem dışişleri bakanlığı yapan Dendias, "Türkiye'nin çeşitli bahanelerle revizyonist görüşlerini açıklamaya devam ettiği, Yunanistan'ın egemenliğini ve egemenlik haklarını tartıştığı, casus belli ve geçersiz Türk-Libya deniz anlaşmasında ısrar ettiği, deniz parkları meselesi gibi yeni konuları gündeme getirdiği veya sırasıyla Yunan karasularında ve Yunan hava sahasında gemi ve uçak telsizi yoluyla taciz uygulamasını sürdürdüğü de gerçek" dedi. 

Yunan bakan, "Bunlar Türk-Yunan yumuşaması konusundaki beklentiler hakkında şüpheler oluşturuyor ve yumuşamanın Türkiye'deki iç gelişmelerin rehini olması riskini beraberinde getiriyor" dedi. 


Al Arabiya | İsrail Savunma Bakanı, ABD'ye gitti

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze savaşının bir sonraki aşamasını ve Hizbullah ile Lübnan sınırında tırmanan gerilimi görüşmek üzere Washington'a gitti. 

Gallant, Washington'a hareket etmeden önce yaptığı açıklamada, mevkidaşı Lloyd Austin ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşeceğini söyledi; "Gazze, Lübnan ve daha fazla bölgede gerekli olabilecek her türlü eyleme hazırız" dedi.


The Moscow Times | Dağıstan'da kilise ve sinagoga saldırı

Rusya'nın çoğunluğu Müslüman olan Dağıstan Cumhuriyeti'neki Ortodoks kiliselerine ve sinagoglara saldırı düzenlendi. 

Kimliği belirsiz silahlı saldırganlar Dağıstan'ın en büyük kenti Makhachkala'da ve sahil kenti Derbent'te eş zamanlı saldırılar düzenledi.

Dağıstan lideri Sergey Melikov, Telegram'da "Bu akşam Derbent ve Mahaçkale'de kimliği belirsiz [saldırganlar] toplumdaki durumu istikrarsızlaştırmak için girişimlerde bulundu" açıklamasında bulundu. 

Melikov, "Bu terörist saldırıların arkasında kimlerin olduğunu ve hangi hedefin peşinde koştuklarını biliyoruz. Savaşın bizim evlerimize de geldiğini anlamalıyız. Biz bunu hissettik ama bugün bununla yüzleşiyoruz" dedi.