Çevre

Ormanlar için yeni tehlike; maden şirketlerine lisanssız enerji üretim tesisi kurma izni verildi

Projelerin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kontrolünden geçirilmeden gerçekleştirilmesinin, çevresel denetim eksikliğini de gözler önüne serdiği bildirildi

01 Ekim 2024 11:56

T24 Haber Merkezi

Orman Kanunu'nda önemli bir değişiklik yapıldı. Artık maden şirketleri, Türkiye'nin ormanlık alanlarında lisans almadan enerji üretim tesisleri kurabilecek.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmî Gazete'de yayımlanan yeni düzenlemelerle, Orman Kanunu'nda yeni değişiklikler hayata geçirildi. Uzun süredir çeşitli orman arazilerinin maden ve inşaat projelerine açılmasıyla gündemde olan Türkiye, özellikle Ege ve Karadeniz bölgelerindeki büyük ormanlık alanların talan edilmesiyle karşı karşıya kaldı. 

Son yapılan yasal düzenleme ile maden şirketlerinin orman arazilerinde lisans almadan enerji üretim tesisleri kurmalarına izin veriliyor. 

Gazete Pencere'den Tolga Balcı'nın haberine göre, Kuzey Ormanları Savunması Sözcüsü Avukat Fulya Gökkaya, değişikliklerin detaylarını paylaştı. Yeni düzenlemeler, maden şirketlerine ormanlık alanlarda daha az ücret ödeme olanağı sunarken, aynı zamanda Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'nün onayı ile ruhsat alanı dışında tesis kurulabilmesine olanak tanıyor.

Gökkaya, özellikle lisanssız enerji üretim tesislerinin kurulmasına olanak sağlayan bu düzenlemenin, orman alanlarını tahribata açabileceği konusunda uyarıda bulundu. Bu projelerin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kontrolünden geçirilmeden gerçekleştirilmesinin, çevresel denetim eksikliğini de gözler önüne serdiğini söyledi.

Çevre savunucuları ve Kuzey Ormanları Savunması, yapılan kanun değişikliklerinin, ormanların korunması adına geri adım olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurguluyor. Gökkaya, Çevre Bakanlığı'na madencilik şirketlerinin faaliyetlerinin daha sıkı denetlenmesi çağrısında bulunarak, bu tür projelerin son bulması gerektiğini belirtti.


Bol ödüllü 'Hemme'nin Öldüğü Günlerden Biri' filminin konusu ne?

 

 

"
"