T24 Dış Haberler
Paris Olimpiyatları, pazar günkü kapanış töreniyle son buldu. Şimdi Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Olimpiyatlar bitene kadar halının altına süpürdüğü siyasi krizlerle uğraşmak zorunda. Hükûmetin kurulması gerekecek ve bütçe kesintileri üzerine görüşmeler yaklaşıyor.
Macron, Olimpiyatlar'ın başlamasına çok kısa bir süre kala erken seçim çağrısında bulunarak oyunların tüm kaderini belirsizliğe sürüklemiş gibi görünüyordu. 7 Temmuz'daki ikinci tur oylamadan sonra günlerce süren ve hiçbir sonuca ulaşmayan siyasi pazarlıklar yaşandı.
Macron için karar zamanı
Macron daha sonra Olimpiyatlar süresince "siyasi ateşkes" ilan ederek kendisine ağustos ayı ortasına kadar bir başbakan belirleme ve siyasi partilerin pazarlık yapmasına izin verme hakkı tanıdı.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Başbakan Gabriel Attal'dan bir süre daha görevde kalmasını istemişti. Macron, Elysee Sarayı'nda görüştüğü Attal'ın istifa talebini reddederek, "ülkenin şu anki istikrarı için" görevini sürdürmesini talep etmişti.
Fransa Cumhurbaşkanı Macron, seçimlerde birinci gelen ancak şu ana kadar çoğunluğu elde etmek için diğer partilere hiçbir girişimde bulunmayan sol ittifak Yeni Halk Cephesi'nin üzerinde anlaştığı aday olan Lucie Castets'i görmezden geldi.
Castets'in solun başbakanlık resmi konutu Matignon'u alma umudu zayıf görünüyor.
Reuters'a konuşan Macron'a yakın bir kaynak, oylamanın "ağırlık merkezi merkezde ya da merkez sağda olan" bir Ulusal Meclis ortaya çıkardığına inandığını söyledi.
Macron'a yakın kaynak, hükûmete "birlikte yaşama tadı" verecek muhalif bir figüre ihtiyaç duyulduğunu sözlerine ekledi. Kaynağa göre, eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac döneminde muhafazakâr bir bakan olarak görev yapan ve Macron'a karşı sert sözler sarf eden ancak kuzey bölgesinde hükûmetle yapıcı bir iş birliği içinde olan Xavier Bertrand'ın adı geçiyor.
Kaynak, 2015'te Paris'teki İslamcı saldırılar sırasında görevde olan Sosyalist Cumhurbaşkanı Francois Hollande'ın eski başbakanlarından Bernard Cazeneuve'ün de adının geçtiğini söyledi.
Fransa'da iki turda yapılan seçimlerin sonunda, aşırı sağcı Ulusal Birlik'e karşı birleşen sol partilerin ittifakı Yeni Halk Cephesi ise en çok milletvekili çıkaran ittifak olmuştu. Seçimlerin 30 Haziran'daki ilk turunda en çok oy alan Ulusal Birlik, ikinci turda umduğunu bulamamış ve 577 sandalyeli Meclis'te en fazla vekil sayısına sahip üçüncü parti olmuştu. Meclis'te çoğunluk için 289 sandalye gerekiyor. Fransa'da başbakan atama yetkisi ise cumhurbaşkanında bulunuyor.
Bütçe mücadelesi
Fransa'nın Avrupa Komisyonu ve tahvil piyasalarının bütçe açığını azaltma baskısı altında olduğu bir dönemde 2025 bütçesinin parlamento tarafından onaylanması Macron'un işini zorlaştıracak.
Parlamentodaki finans komitesinin solcu başkanı Eric Coquerel, "Macron bir tür sağcı hükümet kurmaya kalkarsa bütçe alamaz" dedi.
Macron'un çevresi, merkezci bir cumhurbaşkanı, sosyalist bir belediye başkanı ve muhafazakâr bir bölge lideri tarafından düzenlenen Olimpiyatları, Fransa'nın farklı taraflar bir araya geldiğinde neler yapabileceğinin bir örneği olarak kullanmaya hevesli.