Paris 2024

Olimpiyat kotası alan ilk Türk kadın kürek sporcusu Elis Özbay: Paris benim çocukluk hayalim

"İki haftada gerçekten biraz çöküş yaşadım çünkü oraya alacağım gözüyle gitmiştim"

20 Haziran 2024 10:38

Olimpiyat kotası alan ilk Türk kadın kürekçi olan Fenerbahçeli milli sporcu Elis Özbay, “Paris benim çocukluk hayalim. Ratatouille (film) ile başladı aslında. Evdeki birçok objenin Paris ile alakalı olması, perdemdeki Paris detayları, telefon kilit ekranımın Eyfel Kulesi olması… Kendime sürekli bunu hatırlattım. Tesadüfen Paris ile alakalı şeyler gördüğümde ‘Tamam bu sefer olacak’ diyordum ve nitekim de oldu” dedi.

Amatör branşlara yaptığı yatırımlarla Olimpiyat Oyunları’na en çok sporcu gönderen ekip olan Fenerbahçe Spor Kulübü, kürek branşında da elde ettiği başarılarla dikkat çekiyor. 2019 yılından sonra düzenlenen Türkiye Şampiyonaları ve Türkiye Kupası müsabakalarında hem erkeklerde hem de kadınlarda 24’te 24 yaparak önemli bir başarı elde eden sarı-lacivertli kulüp, bu branşta yurt dışında da kupalar kazanmaya ve başarılar elde etmeye devam ediyor. Fenerbahçe altyapısından yetişen ve kariyerine sarı-lacivertli kulüpte devam eden Elis Özbay, elde ettiği 2 Dünya ve 2 Avrupa şampiyonluğunun ardından Paris 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları için de kota almayı başardı. Bu başarı ile bir ilki yaşatan Özbay, Türkiye’yi Olimpiyat Oyunları'nda temsil edecek ilk kadın kürek sporcusu oldu. Fenerbahçeli milli sporcu Elis Özbay, kürek sporuna başlangıcı, adaptasyon süreci, elde ettiği başarılar, Paris 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları ve daha sonraki hedefleri dahil birçok konuda açıklamalarda bulundu.

Spora ilk olarak voleybol ile başladığını ancak daha sonra öğretmeninin verdiği tavsiye ile kürek sporuna geçiş yaptığını belirten Özbay, yaşadığı geçiş süreciyle ilgili olarak, "Başta tabii çok zorlandım, antrenmanlar çok zordu. Voleyboldan sonra kürek sporuyla ilgilenmek ilk başlarda zor geldi. Direkt olarak anne babama, ‘Ben 6 yıldır voleybol oynuyormuşum ama spor yapmıyormuşum’ dedim. Geçişim başta zordu. Takım arkadaşlarımı yakalama konusunda zorlandım ama onların ne kadar iyi olduğunu görmek bende hırs yarattı ve kısa sürede onları da yakaladım" diye konuştu.

Berna Abik'in sunumuyla dünden bugüne Olimpiyat tarihinde yaşanan olayların anlatıldığı '60 Saniyede Olimpiyatlar' serisini izlemek için tıklayın.

"Paris benim çocukluk hayalim"

Tokyo 2020 Yaz Olimpiyat Oyunları’nda kota almayı 3 saniye ile kaçırdıklarını ve bu durumun Paris 2024 için çok daha fazla motive ettiğini belirten Özbay, evdeki odasında Paris’e dair birçok detay bulunduğunu söyleyerek şöyle konuştu:

"2020 Tokyo Olimpiyatları’na hazırlanırken takım arkadaşımla biz sadece 1 aylık bir ekiptik ve sadece 3 saniye ile kotayı kaçırmıştık. O bile bizi çok motive etmişti. 2024’e hazırlanırken takım arkadaşım küreği bıraktı ve ben tek başıma devam ettim. Başta çok zorlu bir süreçti çünkü iki kişi kürek çekmek daha rahat ama tek başınıza çok zor. Bunun altından da kalktığımı düşünüyorum. Paris benim çocukluk hayalim. Ratatouille (film) ile başladı aslında. Evdeki birçok objenin Paris ile alakalı olması, perdemdeki Paris detayları, telefon kilit ekranımın Eyfel Kulesi olması… Kendime sürekli bunu hatırlattım. Tesadüfen Paris ile alakalı şeyler gördüğümde ‘Tamam bu sefer olacak’ diyordum ve nitekim de oldu."

Paris 2024 Olimpiyatları’na kota alma hakkı kazandığı yarışta yaşadıklarını anlatan Özbay, "Oradaki heyecanım çok farklıydı ama yarış başladığında ‘Hadi olacak’ diye düşünerek üzerimde bir baskı kurmak istemedim. Herhangi bir dünya şampiyonasındaymışım gibi düşünmeye çalıştım. Yarış başından sonuna kadar kendimden emin bir şekilde daha iyi kürek çektiğimi düşünüyorum. Başta tabii ki sıkıntılı bir süreçti. Çünkü kota ülke sıralamasına göre bana haber verildi. İki haftada gerçekten biraz çöküş yaşadım çünkü oraya alacağım gözüyle gitmiştim. Daha sonra sıralamadan dolayı kota bana verilmiş oldu” dedi. (DHA)