Dünya

Öldürülen IŞİD lideri el-Bağdadi'nin eşi idam cezasına çarptırıldı

11 Temmuz 2024 08:27

T24 Dış Haberler

Radikal İslamcı terör örgütü IŞİD'in öldürülen eski lideri Ebu Bekir el-Bağdadi'nin dul eşlerinden Ümmü Hüdayfe, IŞİD'in kaçırdığı Yezidi kadınlara karşı işlenen suçlara ortak olduğu gerekçesiyle Irak'ta idam cezasına çarptırıldı. 

Irak'ta mahkeme kararı, IŞİD'in Irak'ın kuzeyindeki Yezidi azınlıklara saldırılarını başlattığı 2014 Ağustos'un 10. yıl dönümüne haftalar kala verildi. IŞİD saldırılarda binlerce Yezidi'yi öldürdü ve kaçırdı. Binlerce Yezidi kadın da insan kaçakçılığına ve cinsel saldırıya uğradı. Birleşmiş Milletler, IŞİD'in Yezidilere karşı soykırım yapmaya çalıştığına karar verdi. 

Irak devlet medyasına göre ülkenin yargı konseyi, Karkh ceza mahkemesinin Hüdayfe'nin "evinde zorla Yezidi kadın tuttuğunu" ve kadınların kaçırılmasında rol oynadığını belirtti. 

Yargı konseyi sanığın ismini duyurmazken, Associated Press'e konuşan iki mahkeme yetkilisi idam cezasına çarptırılan kişinin Ümmü Hüdayfe olarak bilinen Esma Muhammed olduğunu bildirdi. Hüdayfe, 2018 yılında Türkiye'de tutuklanmış ve Irak'a iade edilmişti. 

Üst düzey bir Iraklı güvenlik kaynağı da yine Türkiye'nin iade ettiği el-Bağdadi'nin başka bir eşi ve kızının müebbet hapis cezasına çarptırıldığını bildirdi. 

Kaynak, cezaların geçen hafta kararlaştırıldığını ancak bu çarşamba günü duyurulduğunu belirtti. 

29 Haziran 2014'te el-Bağdadi, IŞİD Irak ve Suriye'nin topraklarının ciddi bir bölümünü kontrol ederken "halifeliğini ilan etmişti".

el-Bağdadi, 2019'da ABD'nin Suriye'de düzenlediği bir baskında öldürüldü. 

"
"