Dünya

Okula gidemeyen Afgan kadınlar tıp eğitimlerini İskoçya'da tamamlayacak

21 Ağustos 2024 10:30

T24 Dış Haberler

Afganistan'da üniversite eğitimi almaları yasaklanan 19 kadın tıp öğrencisi, eğitimlerini İskoçya'da tamamlayacak.

Taliban'ın üç yıl önce Afganistan'ın kontrolünü yeniden ele geçirmesi ve kadın haklarını kısıtlaması sonrasında tıp eğitimini bırakmak zorunda kalan kadınlar İskoçya'da okuma şansı elde etti. 

Lewis merkezli yardım kuruluşu Linda Norgrove Vakfı, tıp fakültelerinde yer ve vize ayarlamak için İngiltere ve İskoçya hükümetleriyle birlikte çalıştıklarını açıkladı. 

Afgan öğrencilerden Omulbanin Sultani, "Bu noktaya gelene kadar çok acı çektik. Evlerimize kapandık, seslerimiz gözyaşı ve kederle susturuldu, hayatlarımız tükendi" dedi.

Vakıf, geçen yıl kadın öğrencilerin içinde bulunduğu zor duruma dikkat çekmiş ancak kadınların İngiltere'ye getirilmesine yönelik çabaların bürokrasi ve düzenlemeler nedeniyle geciktiği belirtilmişti. 

Vakıf, 2010 yılında Afganistan'da öldürülen Lewis'li yardım görevlisi Linda Norgrove'un anısına kuruldu.

19 kadının İngiltere'ye getirilmesi ve İskoçya'da konaklamaları için şu ana kadar 60 bin sterlin toplandığı ifade edildi. 

Sultani, "Zaman zaman hayatlarımızdan endişe ettik ancak bu zor ve dayanılmaz günlerde, karanlık dünyamızdaki tek ışık motivasyonu, yanımızda duran ve bizi asla yalnız hissettirmeyen Linda Norgrove Vakfı'nın varlığıydı" dedi.

Kadınları İngiltere'ye getirmek için Afgan Vatandaşları Yerleştirme Programı'na alternatif olarak öğrenci vizeleri kullanıldığı belirtildi. 

İskoçya Eğitim Bakanı Jenny Gilruth, "Bu ilham verici kadınlar artık ev sahibi öğrenciler olarak değerlendirilecek, bu da İskoçya'da ücretsiz eğitim ve yaşam masrafları desteğinden yararlanacakları anlamına geliyor" diye konuştu. 

Vakıf, son 14 yılda Afganistan'daki kadınlar ve kız çocuklarına yönelik projeleri finanse etmek için 3 milyon sterlinden fazla para topladı.

"
"