Çevre

OGM'den "Güvercinlik Koyu" açıklaması: Alanın otellere tahsis işlemi yangından önce yapılmıştır

27 Ağustos 2024 13:30

Orman Genel Müdürlüğü (OGM), Muğla Milas Güvercinlik Koyu’nda yanan alanlara otel yapıldığı iddialarına ilişkin “Alanın otellere tahsis işlemi yangından önce yapılmıştır. Yani yanan alanların imara açıldığı veya otel yapıldığı iddiaları gerçekleri yansıtmamaktadır” açıklamasını yaptı.

OGM, yanan orman alanlarına imara açılarak otel yapıldığı iddialarına ilişkin sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Muğla Milas Güvercinlik Koyu, 1987 yılında Turizm Merkezi olarak ilan edilmiştir. Bu bölgede, 42 Ha’lık ormanlık alan, 1991 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsis edilmiştir.

2021 yılında, tahsis alanının 2007 ve 2021 yılı orman yangınlarında zarar gören kısımları iptal edilmiş olup, tahsis 27 Ha’lık alanda devam etmektedir. Tahsis edilen bu alanlara, La Blanche, Titanic ve Lujo Otelleri inşa edilmiştir.

2007’de Güvercinlik’te çıkan orman yangınında 223 hektar alan zarar görmüştür. Lujo Otel için tahsis edilen 8,4 Ha’lık alanın içerisindeki 2,9 Ha’lık kısmı yangından etkilenmiştir. Titanic ve La Blanche Otellerin bulunduğu alanlar ise yangından etkilenmemiştir.

Kronolojiden de görüldüğü üzere, alanın otellere tahsis işlemi yangından önce yapılmıştır. Yani yanan alanların imara açıldığı veya otel yapıldığı iddiaları gerçekleri yansıtmamaktadır.

Anayasa’nın 169. maddesindeki 'Yanan ormanların yerinde yeni orman yetiştirilir' hükmü gereğince yanan orman alanları tekrar ağaçlandırılmaktadır. Yanan alanlarda yapılan çalışmalar, kamuoyu ile de paylaşılmaktadır."

"
"