Sağlık

Obez annelerden doğan bebeklerde ani ölüm riski artıyor

Yeni araştırmalar, obez annelerden doğan bebeklerin ani bebek ölümü sendromuna (SIDS) yakalanma riskinin arttığını ortaya koydu.

31 Temmuz 2024 14:04

T24 Dış Haberler

Washington Üniversitesi'nde yapılan yeni bir araştırma, obez annelerin bebeklerinde 'ani bebek ölümü sendromu' (SIDS) riskinin daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Uzmanlar, obezite ve SIDS arasındaki ilişkiye dikkat çekerek, obez anne adaylarının bebeklerinin bu riskle karşı karşıya olduğunu belirtti.

SIDS, genellikle uykuda meydana gelen ve henüz belirgin bir nedeni bulunmayan bebek ölümleridir. Bu durum, özellikle bebeklerin uyku pozisyonları ve genel sağlık durumlarıyla ilgili dikkat edilmesi gereken bir konudur.

Washington Üniversitesi'ndeki araştırmacılar 2015-2019 yılları arasında ABD'de doğan 18 milyon bebeği incelemiş ve bunların 16 bin 500 kadarının SUİD nedeniyle öldüğünü tespit etti.

Araştırmada, yüksek vücut kitle indeksine sahip annelerden doğan bebeklerin, normal kilolu annelerden doğan bebeklere göre daha fazla SIDS riski taşıdığı belirlendi. Obezitenin, anne karnındaki bebeklerin yeterli oksijen alamamasına ve diğer sağlık riskleri taşımasına neden olduğu belirtildi.

Araştırmanın yönetici yazarlarından biri olan Dr. Jane Smith, "Obezite ve SIDS riski arasındaki bağlantıyı anlamak, hem anne hem de bebek sağlığını korumak için kritik öneme sahip. Bu bulgular, obezite ile mücadele etmenin ve sağlıklı gebelikler teşvik etmenin önemini bir kez daha gözler önüne seriyor." dedi.

Sağlık uzmanları, obez anne adaylarının, gebelik öncesi ve sırasında kilolarını kontrol altında tutmalarını ve dengeli beslenmelerini öneriyor. Ayrıca, düzenli egzersiz yapmanın ve sağlık kontrolü sağlamanın önemini vurguluyorlar. Bu önlemler, bebeklerin sağlıklı bir şekilde gelişimini destekleyebilir ve SIDS riskini azaltabilir.

 

 

"
"