Ekonomi

Noyan Doğan yazdı: Tamamlayıcı Emekli Sistemi nedir, ana hatları neler?

09 Eylül 2024 10:04

Hürriyet yazarı Noyan Doğan, Yeni Orta Vadeli Programı'a göre hayata geçirilecek olan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi ile ilgili, ''Bugünkü sistemde çalışanın maaşından yüzde 3 kesiliyor, buna da devlet katkı yapıyor ya; tamamlayıcı emeklilikte, artık işveren de katkı yapacak'' dedi.

TIKLAYIN - Hükûmet düğmeye bastı, devreye giriyor: Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi nedir, kimleri kapsayacak?

Doğan, üzerinde çalışılan sistemin ana hatlarına ilişkin, şunları söyledi:

''Bugünkü sistemde çalışanın maaşından yüzde 3 kesiliyor, buna da devlet katkı yapıyor ya; tamamlayıcı emeklilikte, artık işveren de katkı yapacak. Yani sistem; çalışan, işveren, devlet katkılı olacak. İşverenin ne kadar katkı yapacağı, çalışanın katkısının aynı kalıp kalmayacağı, devlet katkısının şeklinin değişip değişmeyeceği şimdilik net değil. Önümüzdeki bir buçuk yılda bunlar netleşecek. Ancak dünya uygulamalarında işveren katkısı yüzde 3’lerde. Ben ilk başlarda bu işveren katkısının bu kadar yüksek olacağını zannetmiyorum.

İkinci önemli husus; bugün otomatik katılım sisteminde çalışan işvereni tarafından zorunlu olarak sisteme dahil ediliyor ama çalışan isteği zaman –isterse hemen ertesi günü- çıkabiliyor. Tamamlayıcı emeklilik sisteminde ise çalışan istediği zaman sistemden çıkamayacak. Çünkü adı üzerinde, tamamlayıcı emeklilik sistemi; çalışan emekli olduğunda sosyal güvenliğin üzeri tamamlanacak.''

Yazının tamamı için tıklayın

"
"