Dünya

New York Times baş siyasi analisti, Kamala Harris'in olası adaylığını yazdı: Trump'ı yenmesi kolay olmayacak, hâlâ Biden yönetiminin parçası

"Seçmenlerin çoğunluğu uzun zamandır ona karşı olumsuz bir bakış açısına sahip" ifadelerini kullanan Cohn; Trump, Biden ve Harris'i kıyaslayan bir anket sonucu paylaştı

22 Temmuz 2024 14:18

T24 Dış Haberler

ABD'nin önde gelen yayın organlarından The New York Times'ın (NYT) baş siyasi analisti Nate Cohn, kasım ayındaki başkanlık seçimi yarışından çekildiğini duyuran Demokrat ABD Başkanı Joe Biden'ın ardından yeni adaylık için ismi geçen Kamala Harris ile ilgili bir yazı kaleme aldı. Cohn, Harris'in Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump'ı yenmesinin kolay olmayacağını yazdı. NYT baş siyasi analisti, "Harris yeni bir yüz; sadece Trump veya Biden'dan farklı biri olarak seçmenlerin değişim arzusunu tatmin etmeye bir dereceye kadar yardımcı olabilir" ifadelerini kullandı. 

Cohn,  "Aday olsa da Harris'in Trump'ı yenmesi kolay olmayacak" başlıklı yazısında "Pek çok Demokrat, Harris'in arkasında birleşti ancak Harris, Demokratların Trump döneminde büyük başarı elde etmek için öne sürdüğü türden geniş kabul gören bir aday olarak kampanyaya başlamıyor" diye yazdı. 

"Konumu kolaylıkla daha iyiye ya da daha kötüye doğru değişebilir"

Harris'in adaylığının dün itibarıyla başladığını hatırlatan Cohn, ilerleyen haftalarda kendisini yeniden tanıtmak, Joe Biden'dan ayrıldığını ortaya koymak ve Demokratlardan destek toplamak için fırsatlara sahip olacağını yazdı ancak şöyle devam etti: 

"Benzer şekilde, muhalifleri de eleştirmek için her türlü fırsata sahip olacak. Sonuçta, konumu kolaylıkla daha iyiye ya da daha kötüye doğru değişebilir"

"Seçmenlerin çoğunluğu ona karşı olumsuz bir bakış açısına sahip"

"Seçmenlerin çoğunluğu uzun zamandır ona karşı olumsuz bir bakış açısına sahip" ifadelerini kullanan Cohn; Trump, Biden ve Harris'i kıyaslayan bir anket sonucu paylaştı: 

"Bu yıl şu ana kadar yapılan neredeyse tüm ulusal ve çekişmeli eyalet anketlerinde Trump'ın gerisinde kaldı. New York Times/Siena College'ın Pennsylvania'da yaptığı en son ankette, muhtemel seçmenlerin sadece yüzde 42'si Harris'e olumlu baktığını söyledi. Bu 2020 seçimleri öncesinde eyalette Biden'a olumlu bakan yüzde 51'in çok altında. Bu oran, son ankette Trump için aynı şeyi söyleyen yüzde 46'dan bile daha düşük"

"Seçimi kararsızlar belirleyecek"

NYT analisti, durumun Joe Biden'ın galip geldiği 2020 seçimlerindeki tabloya benzemediğini, daha çok münazaradan önce Trump'ın Biden'ın az farkla önünde olduğu tabloya benzediğini savundu. Bu durumda da yarışı her iki adaydan da hoşlanmayan kararsız seçmenlerin belirleyeceğini yazdı. 

Biden'ın ilk başkanlık münazarasından çok önce yani tam 10 aydır anketlerde geride olduğunu hatırlatan Cohn, "Harris ve Demokratlar, tıpkı Biden'ın savunucularının umduğu gibi, kürtaj ve demokrasi üzerine kampanya yürüterek yazı-tura seçimini kazanabilirler. Ancak bugün bu varsayımdan emin olmak çok daha zor" ifadelerini kullandı. 

Cohn'un ifadelerine göre anketlerde Trump'ın güçlü olduğu konulardan ikisi ekonomi ve göç. Seçmenlerin bu konuda derin endişeleri ve anketler seçmenlerin bu konuda bir değişim aradığını gösteriyor. 

"Bu zorluklar Biden'ın seçimi sadece demokrasi ve kürtajla ilgili hale getirmesini engelledi" diyen Cohn, yazısına şöyle devam etti: 

"Bu durum onu, seçmenlerin en çok Trump'ın kötü idare ettiği düşünülen pandemi ve ırkçı huzursuzluktan endişe duyduğu 2020 seçimleri öncesinde olduğundan daha zorlu bir pozisyona soktu. Biden kampanyasının 2020'de değişim için bir vizyona neredeyse hiç ihtiyacı yoktu: "Ulusun ruhunu onarmak" ve "normale dönüş", pandeminin ve Trump başkanlığının kaosunun sona ermesi arzusundan yararlanmak için yeterliydi"

"Hâlâ Biden yönetiminin bir parçası ve bunların üstesinden gelip gelemeyeceği net değil"

"Harris yeni bir yüz; sadece Trump veya Biden'dan farklı biri olarak seçmenlerin değişim arzusunu tatmin etmeye bir dereceye kadar yardımcı olabilir" diyen Cohn, "Ancak hâlâ Biden yönetiminin bir parçası; Biden'ın karşılaştığı zorlukların birçoğu tarafından engellenecek ve bunların üstesinden gelmek için daha iyi bir konumda olup olmadığı net değil. Bunu yapmak için, muhtemelen makul bir gündemle desteklenen iyimser ve umutlu bir gelecek vizyonu sunması gerekecek" diye devam etti. 

"Harris'e hak vermek gerekirse, bugün herhangi bir Demokrat'ın geleceğe yönelik net bir gündem oluşturması zor olacak" ifadelerini kullanan Cohn, analizini şu ifadelerle sonlandırdı: 

"Biden yeniden seçilme kampanyasında bunu yapmakta zorlandı. Parti son 16 yılın neredeyse 12'sinde iktidarı elinde tuttu ve gündeminin çoğunu tüketti; dolapta çok fazla popüler, liberal politika kalmadı. Seçmenler statükodan ve Demokrat adaydan memnun olmadıkları sürece, sistemi savunmak için yapılacak bir kampanya Demokratların bir zamanlar düşündüğü kadar kolay olmayabilir"

"
"