Dünya

Netanyahu, Gazze planı konusunda savaş kabinesinin artan baskısıyla karşı karşıya; "Hükümetten ayrılırız" tehdidi

Netanyahu, Gazze Şeridi'nin geleceğine ilişkin planları nedeniyle kendi üç üyeli savaş kabinesi içinde bir isyanla karşı karşıya

20 Mayıs 2024 08:52

T24 Dış Haberler

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya Hamas'a karşı yedi aydır sürdürdüğü savaşta rota değiştirmesi için yapılan baskılar, savaş kabinesinin kilit bir üyesinin Cumartesi günü istifa tehdidinde bulunmasının ardından arttı.

İsrail başbakanı, hem Gazze'de devam eden operasyonlarda kullanılan taktikler hem de insani bir krizin merkezi haline gelen Gazze Şeridi'nin geleceğine ilişkin planları nedeniyle kendi üç üyeli savaş kabinesi içinde bir isyanla karşı karşıya.

Eski savunma bakanı ve Netanyahu'nun rakibi Benny Gantz, başbakana yeni bir plan kabul etmesi için üç hafta süre vereceğini söyledi. Gantz, "İsrail halkı sizi izliyor. Siyonizm ile sinizm arasında bir seçim yapmalısınız" ifadelerini kullandı.

Kudüs İbrani Üniversitesi'nde siyaset bilimi profesörü olan Gideon Rahat, NBC News'e verdiği demeçte, "Askeri geçmişi olan insanlar, eğer bir plan yoksa, yıllar sürecek bir yıpratma savaşı olacağını ve İsrail'in yüksek bir bedel ödeyeceğini anlıyorlar" dedi.

"Hükümetten ayrılırız" tehdidi

Gantz, Netanyahu'nun Cumartesi günü açıkladığı ve rehinelerin iadesi, Hamas yönetiminin yerine “Amerikan, Avrupa, Arap ve Filistin yönetiminin” getirilmesi ve Suudi Arabistan ile ilişkilerin normalleştirilmesini içeren altı maddelik planı kabul etmemesi halinde merkez partisi İsrail Direnç Partisi'nin 8 Haziran'a kadar hükümetten ayrılacağı tehdidinde bulundu.

Pazar günü ofisinden yapılan açıklamada Netanyahu'nun Gantz'ın iddialarını reddettiği ve bu koşulların “İsrail'in yenilgisi” anlamına geleceğini söylediği belirtildi. “Gantz Hamas'a ültimatom vermek yerine Başbakan'a ültimatom vermeyi tercih ediyor” denilen açıklamada, Başbakan'ın “kaçınılmaz olarak bir terör devleti olacak bir Filistin devletinin kurulmasına” karşı olduğu ifade edildi.

Aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich Pazar günü X'te yaptığı bir paylaşımda "Benny, savaşın sürüklenmesi senin yüzünden" dedi. Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Gantz'ı "ikiyüzlü ve yalancı" olarak nitelendirdi ve Gantz'ı hükümetten ayrılmaya çağıran Dışişleri Bakanı Yair Lapid'i tekrarladı.

Lapid, X Cumartesi günü yaptığı bir paylaşımda "Oradan çıkın" dedi.

Uluslararası baskı da sürüyor

Netanyahu ayrıca Refah'ın tamamen işgal edilmesini önleyecek bir plan sunması için ABD de dahil olmak üzere artan bir uluslararası baskı altında.

Ancak Hamas'ı ortadan kaldırmak için çok önemli olduğunu söylediği kentteki operasyonları sürdürmekte ısrar etti. IDF bu ayın başlarında kent sakinleri için tahliye emirleri yayımlamaya başlamıştı.