Gündem

Murat Yetkin: Sanki görünmez bir el TBMM’nin tatile girip AK Parti’nin kritik oylamalar için MHP’ye ihtiyaç duymayacağı zamanı kolluyordu

"Erdoğan bunu (Türkeş ve Gezi tutuklularının görüşmeleri) kendi siyasi çizgisi içinde eritip, o arada belediyelere baskı gibi uygulamalarla dengeleme sürecinde"

01 Ağustos 2024 12:15

Gazeteci yazar Murat Yetkin, AKP  Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş'in Osman Kavala, Tayfun Kahraman, Can Atalay, Çiğdem Mater ve Mine Özerdem'le  görüşmesi ile  AYM'nin tutuklu bulunan  Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesini "yok hükmünde" saymasını gündemine taşıdı. İki gelişmesinin zamanlamasına dikkat çeken Yetkin, "Sanki görünmez bir el TBMM’nin tatile girip AK Parti’nin kritik oylamalar için MHP’ye ihtiyaç duymayacağı zamanı kolluyordu" dedi.

Babası, MHP'nin kurucusu Alparslan Türkeş olan AKP  Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş bir haftayı geçkin süredir iktidara ilettiği tutuklu bulunan Osman Kavala, Tayfun Kahraman, Can Atalay, Çiğdem Mater ve Mine Özerdem'le görüşme talebinin onaylanmasını bekliyordu. Türkeş, dün sosyal medya hesabından cezaevi ziyaretlerini gerçekleştirdiğini duyurdu. Türkeş'in duyurmasının ardından da AYM'nin  Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesini "yok hükmünde" saymasını medyaya yansıdı. 

Söz konusu gelişmelerden iktidar ortağı MHP lideri Devlet Bahçeli'nin  söz konusu gelişmelerden "hoşnut" olmayacağını ifade eden Yetkin'in köşe yazısının ilgili bölümü şöyle:

"Türkeş, ,şimdi, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisindeki Türk Grubu Başkanı sıfatıyla Osman Kavala ve Gezi Davasının Türkiye’nin Avrupa’daki demokratik algısını olumsuz etkilediğini ve ayrıca Türkiye karşıtlarınca nasıl kalkan olarak kullanıldığını gördüğünü söylüyordu. Kavala’nın yeniden yargılanması sağlanmalı, Türkiye bu sorunu kendi yargı sistemi içinde çözebildiğini göstermeliydi; “gerçek milliyetçiliğin” bu olduğunu öne sürüyordu.

TİP ve CHP başından itibaren Kavala ve Gezi’yi sahiplenmişti. Ama soyadı Türkeş olan, AK Partili bir isminin de sahiplenmesi davayı sağ kamuoyuna da taşıdı, siyaset-dışı özellik kazandırdı.

Ne MHP ne siyaseten işlerine gelmeyen yargı kararlarını yıkıcılık sayanlar bu işin peşini yine bırakmayacak, Atalay’ın milletvekilliği hakkını yine düşürüp onu yine hapse göndermeye çalışacaklardır.

T24’te yazan Anayasa hukukçusu Tolga Şirin’e göre, tıpkı Bozdağ’ın Yargıtay kararını okutup milletvekilliğini düşürmesi gibi, muhalefet partilerine üye bir TBMM Başkanvekili, bu AYM kararını yönettiği Genel Kurul oturumunda kürsüden okutup Atalay’ın milletvekilliği sürecini kaldığı yerden sürdürebilir. Geriye Atalay’ın tahliye edilip milletvekili yemini ederek sırasına oturması kalır.

TIKLAYIN-Anayasa hukukçusu Tolga Şirin: AYM kararına göre Atalay'ın vekilliği ölmemiştir, muhalefet başkanvekilileri kararı TBMM'de okuyup canlandığını ilan edebilir

 Türkeş’in bu mücadeleyi Erdoğan’a rağmen, ona karşı verdiği kanısında da değilim.

Erdoğan bunu kendi siyasi çizgisi içinde eritip, o arada belediyelere baskı gibi uygulamalarla dengeleme sürecinde. Kavala davasıyla Türkeş toplumda AK Parti algısına olumsuz katkı yapmadı; bunu da görmek istemiş olabilir. "

Yazının tamamını okumak için tıklayın

 

 

 

"
"