Politika

Murat Yetkin, "dış politikada sıkıntılı günler" dedi; ABD-Güney Kıbrıs anlaşmasını, Erdoğan'ın Kırım açıklamasını ve Hamas görüşmesini hatırlattı

14 Eylül 2024 12:33

T24 Haber Merkezi

Gazeteci-yazar Murat Yetkin, Türkiye'nin dış politikada sıkıntılı günler geçirdiğini yazdı.

Yetkin; ABD'nin 9 Eylül’de Kıbrıs Rum hükûmetiyle “Savunma İşbirliği Yol Haritası” imzalamasını, Türkiye Dışişleri'nin buna tepki açıklamasını; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 11 Eylül’de Kırım’ın Ukrayna’ya iadesinin uluslararası hukukun gereği olduğunu söylemesi üzerine Moskova’dan gelen “Bu konuda Türk dostlarımızla tamamen ayrılıyoruz” tepkisini hatırlattı. 

Yetkin, ABD-Kıbrıs Rum hükûmeti anlaşması ve Türkiye'nin buna tepkisiyle ilgili olarak "Bu âdet yerini bulsun kabilinden tepkiye diplomasi lisanında “paying lip service-sureti haktan görünmek” de denir. ABD’nin Kıbrıs “Adasındaki tarafsızlığı mı?” Şimdi bu da nereden çıktı?" diye sordu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kırım açıklamasıyla ilgili olarak da "Bu durum Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in iki yıldır bugün-yarın yapması beklenen Türkiye seyahatinin suya düştüğü anlamına mı geliyordu? Putin, Erdoğan’la arasına mesafe mi koyuyordu, yoksa bu bir taktik miydi?" sorularını yöneltti.

10 Eylül’de Ragıp Soylu imzasıyla Londra Merkezli Middle East Eye haber sitesinde çıkan habere atıfta bulunan Yetkin, Putin'in Rus savaş uçaklarının Türkiye topraklarına inene dek kendi uçağına eşlik etmesi isteğini hatırlattı. Daha sonra 13 Eylül’de Fuad Safarov imzasıyla Moskova’dan Medya Günlüğü sitesinde yayımlanan habere atıfta bulunarak Putin'in “güvenlik gerekçeleri” ile NATO üyesi olan Türkiye’ye gelmek istemediği iddiasını aktardı. 

Dış politikada "sıkıntılı günlere" işaret eden bir üçüncü haberin daha altını çizen Yetkin, 13 Eylül'de Bloomberg’te yayımlanan habere atıfta bulunarak Türkiye'nin hem Hürjet hem Milli Muharip Uçak Kaan’da kullanılmak üzere Amerikan General Electric şirketinden F404 ve F110 motorları satın almak için ABD hükümetinden izin istediğini; izin beklendiğini yazdı. 

Yetkin, "Belki de Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in Kaan’ı beklerken Eurofighter Typhoon alma gereğinde ısrar etmesi bundandır. Orada da Almanya’dan izin bekleniyor. Türkiye’nin İsveç’in NATO’ya girişine izin vermesiyle imzalanan yeni nesil F-16’ların geleceği açıklansa da henüz ufukta görünen Savaşan Şahin yok" değerlendirmesinde bulundu. 

"Türkiye’nin İsrail-Hamas müzakerelerindeki rolünün Mısır Cumhurbaşkanı Abdül Fettah Sisi’nin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a iadeyi ziyaretten sonra canlanması da bu konularla bağlantılı görülüyor" diyen Yetkin, "Belki de dış politikadaki sıkıntılı günler bu diplomasiyla hafifleyecek" ifadelerini kullandı. 

Bu yazı yetkinreport.com sitesinden alınmıştır...

 

"
"