Gündem

Murat Yetkin: Can Atalay kararı hem TBMM hem AK Parti açısından yeni bir hukuk sınavı olacak

"Meclis hazır toplanmışken Anayasa Mahkemesi’nin 1 Ağustos’ta açıkladığı Can Atalay’ın milletvekilliği kararı Genel Kurul gündemine gelecek mi?"

09 Ağustos 2024 12:25

Gazeteci- yazar Murat Yetkin, yaz tatilinde olan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 15 Ağustos'ta Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı ağırlamak üzere olağanüstü toplanmasına işaret ederek, "AK Parti bünyesinde bir çoğulcu demokrasi ve hukuk devleti sınavı daha önümüzdeki hafta yaşanacak. AYM kararıyla yeniden gündeme Atalay davası hem TBMM hem AK Parti açısından yeni bir hukuk sınavı olacak." dedi.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un geçen gün (08.08.2024) Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş ile Sera Kadıgil ve Ahmet Şık’tan oluşan heyetle 40 dakika süren bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmenin ardından Baş'ın Kurtulmuş’un kendilerine (AYM'nin Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesinin 'yok hükmünde' sayılmasına ilişkin kararın Meclis'te gündeme gelmesi) '16 Ağustos’ta olabilir mi?' diye sorduğunu, söylemesine işaret eden Yetkin, "Bu sözlerden çıkan anlam, Numan Kurtulmuş’un konuya baştan reddetme eğilimiyle yaklaşmadığıdır.  Kurtulmuş, 2023 Meclis açılışında Atalay’ın adını kürsüden okutmuş, örneğin TBMM İnsan Hakları Komisyonuna üye yazılmasına imkân vermişti." ifadelerini kullandı.

Can Atalay meselesinin Türkiye  AKP'nin demokrasi ve hukuk sınavı olduğunu kaydeden Yetkin'in köşe yazısının ilgili bölümü şöyle:

"Kurtulmuş kararını verirken Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Parti içi dengeleri gözetecek mi? O da 15 Ağustos’u bir çoğulcu demokrasi ve hukuk devleti sınavı olarak değerlendirecek mi?

Can Atalay, Gezi Davasında 18 yıl hapse mahkûm edilmişken 14 Mayıs 2023’te TİP Hatay Milletvekili seçilmesi AYM ile Yargıtay arasında adeta bir yargı düellosuna sahne olmuştu.

MHP lideri Devlet Bahçeli ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Hukuk Başdanışmanı Mehmet Uçum’un Yargıtay’a destek verdiği siyasi ortamda AK Partili TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ Yargıtay kararını tartışmalı bir oturumda TBMM kürsüsünden okuyarak Atalay’ın milletvekili olamayacağını ilan etmişti.

Ne Türkiye ne TBMM ne AK Parti o günkü sınavı verebildi.

Ancak AYM’nin 27 Aralık 2023’te aldığı kararın gerekçesinin 1 Ağustos’ta Resmi Gazetede yayınlanmasıyla durum değişti.

Şimdi TİP bu AYM kararının Meclis kürsüsünden okunup Yargıtay’ın milletvekilliği yapamayacağı kararının “yok hükmünde” sayılmasını istiyor. CHP, DEM Parti, Saadet Partisi gruplarının olağanüstü toplantı çağrısına DEVA, EMEP ve DP’nin de destek vereceğini söylüyor.

AK Partili Tuğrul Türkeş’in Osman Kavala ve Gezicileri hapishane ziyaretinin de gösterdiği gibi, AK Parti bünyesinde çoğulcu demokrasi ve hukuk devleti kavramlarına homojen bir bakış yok.
Sorun sınavı kimin kazanacağı."

Yazının tamamını okumak için tıklayın

"
"