Gündem

Murat Yekin: Hamas ihalesi Türkiye’de mi?

Yetkin, ABD Hamas konusunda Türkiye'den yardım istese de Hamas'ın müzakere masasına dönmeye hazır olmayabileceğine işaret etti

13 Ağustos 2024 13:08

Gazeteci-yazar Murat Yetkin, ABD'nin Türkiye'den Hamas'ı İsrail'le müzakere masasına dönmeye ikna etmesini istediğini ancak şartların buna uygun gözükmediğini ifade etti. 

Yetkin, bugün YetkinReport'ta yayımlanan makalesinde, "ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken 12 Ağustos’ta Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ı aramış ve Amerikan Dışişleri'nin açıklamasından özetliyorum; Hamas’ın 15 Ağustos’ta İsrail’le müzakere masasına dönmesi için Türkiye’nin etkisini kullanmasını istemiş. Fidan da ona, Dışişleri Sözcüsü Öncü Keçeli’den özetliyorum; siz gidin İsrail üzerinde baskı kurun demiş" yazdı. 

Yetkin bu taleplerle ilgili olarak hem İsrail'in hem de Hamas'ın barışa hazır gözükmediğine işaret etti. 

Yetkin'in yazısının ilgili bölümü şöyle: 

Öncelikle şunu saptamak gerek. Hamas lideri İsmail Haniye’nin 31 Temmuz’da Tahran’da öldürülmesi ardından yerine seçilen Yahya Sinvar ve yönetim kadrosu şimdilerde bir yandan intikam ateşiyle yanarken diğer yandan yeni bir İsrail saldırısının kendilerini de hedef almaması için alarmda bekliyorlar.

ABD, İran’ın İsrail’e misilleme ihtimali karşısında Doğu Akdeniz ve Basra Körfezine yeni uçak gemileri -ve F22 gibi İsrail ve İngiltere’ye dahi satmadığı silahlarını- yığdı. Daha göreve başladığı gün Tahran’da İsrail kaynaklı saldırıya uğrayan Mesud Pezeşkiyan yönetimi dökülüyor; misillemede bulunmakla ABD saldırısına uğramak arasında sıkışmış durumda. İngiltere Başbakanı Keir Starmer, Pezeşkiyan’ı arayarak “İsrail’e saldırmaktan kaçınmaya” çağırmış.

İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya, yine 12 Ağustos günü ortak bir açıklamayla Gazze’de bir an önce ateşkes istediler. Ama aynı açıklamayla İsrail’i savunmaya devam edeceklerini söyleyip İran’ı hedef aldılar ve Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ve Katar Emiri Şeyh Temim’den yardım istediler.

ABD ise bu koşullarda Hamas’ı ikna etmek için Türkiye’den yardım istiyor.

Diyelim bu çağrı üzerine Fidan ya da MİT Başkanı İbrahim Kalın Türkiye, yönetici kadroları Orta Doğu’daki en büyük ABD askeri üssünün bulunduğu Katar’da konuşlu Hamas’la görüşecek, yıllarını İsrail hapishanelerinde bilenerek geçiren Sinvar ve Halid Meşal de “Tamam o zaman” deyip İsrail’in isteklerini kabul edecek, öyle mi?

"
"