Çevre

MUÇEP'den direnişe devam kararı: Su yaşam hakkıdır, dokunamazsın

09 Eylül 2024 17:35

MUÇEP, Fethiye’deki Toplantısında Söğütlü Köyü ile Dayanışma Vurgusu Yaptı

Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) olağan genel meclis toplantısını 7-8 Eylül tarihlerinde Fethiye’de gerçekleştirdi. Toplantının ikinci gününde, Muğla çevresindeki ekolojik sorunlar ve mücadele yöntemleri tartışıldıktan sonra Fethiye Söğütlü Köyü’ne dayanışma ziyareti yapıldı.

Söğütlü Köyü, tek su kaynağı olan Bozluca’nın Fethiye Sulama Birliği’ne tahsis edilmesini kabul etmeyerek, bölgelerine yapılması planlanan ikinci HES projesine karşı su nöbeti başlatmıştı. Nöbet sırasında jandarmanın müdahalesi sonucunda 7 köy sakini gözaltına alındı. Olay sırasında, 70 yaşındaki bir kişiye bile darp uygulandığı belirtiliyor.

MUÇEP, suyun yaşam hakkı olduğunu ve ticarileştirilemeyeceğini ilke olarak benimsediğini duyurdu. Bu bağlamda, Söğütlü Köyü’nün su hakkı mücadelesine destek olmayı ve dayanışma göstermeyi görev bildiğini açıkladı. Köyde yapılan forumda, örgütlü mücadelenin önemi vurgulandı ve MUÇEP’in, Söğütlü Köyü ile dayanışma içinde katkıda bulunma kararı aldığı bildirildi. Ayrıca, forum sırasında Fethiye Kaymakamı ve Muğla Valisi ile görüşme planlaması yapıldığı ifade edildi.

MUÇEP, ekolojik haklar için mücadele eden köylülerle dayanışmayı sürdüreceğini ve sorunun çözümü için yetkililerle görüşmelerini devam ettireceğini belirtti.

MUÇEP'in açıklaması şu şekilde:

"Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) olağan genel meclis toplantısı, 7-8 Eylül tarihinde Fethiye’de gerçekleşti. Muğla çevresinde yaşanılan ekoloji sorunları ve mücadele yöntemlerinin tartışıldığı MUÇEP Genel Meclis toplantısı ikinci gün Fethiye Söğütlü Köyü’ne yapılan dayanışma ziyareti ile tamamlandı.

Hatırlayacağınız gibi Söğütlü Köyü tek su kaynağı olan Bozluca su kaynağının Fethiye Sulama Birliği’ne tahsisini kabul etmemiş, tahsisin ardında bölgelerine yapılacak ikinci HES projesi olması nedeniyle köylüler su nöbetine başlamıştı. Jandarma nöbete müdahale etmiş, 7 köy yaşayanına gözaltı yapmıştı. Müdahaleyi yaşayan köylülerin ifadesiyle gözaltı sırasında 70 yaşındaki kişiye bile darp uygulamaktan çekinilmemişti.

MUÇEP suyun yaşam hakkı olduğunu ve ticarileştirilemeyeceğini ilke olarak kabul eder. Bu nedenle Söğütlü Köyü’nün su hakkı için verdiği mücadeleyi içselleştirip dayanışmayı görev edinir. Köyde yapılan forum sırasında örgütlü mücadelenin önemi vurgulandı. Tanıklık ettiğimiz güçlenmiş örgütlü mücadele karşısında MUÇEP’in, Söğütlü Köyü ile dayanışma içinde katkı vermesi kararlaştırıldı. Yine forum sırasında Fethiye Kaymakamı ve Muğla Valisi ile görüşme planlaması yapıldı."

"
"