Dünya

Moskova'da protestocular yine sokaklardaydı: Katılım azaldı, haftalar sonra kimse gözaltına alınmadı

01 Eylül 2019 15:27

T24 Dış haberler

Rusya'da 8 Eylül'de yapılacak yerel seçimlere kısa süre kala, Moskova'da haftalardır süren cumartesi protestoları bir kez daha düzenlendi. Katılım geçen haftalara kıyasla daha azdı.

Yerel seçimler için pusulaya muhalif isimlerin girmesine izin verilmemesinin ardından başlayan protestolara bu hafta 2 bin kişi katıldı. Yetkililer protestolara yine onay vermedi. Eylemlerde "Putin'siz Rusya" ve "Siyasi tutuklulara özgürlük" sloganları atıldı. 

Moscow Times'tan Evan Gershkovich'in aktardığına göre Moskova polisi bu hafta eylemlerde geçen haftalardaki sert müdahalelerine kıyasla farklı bir tutum sergiledi. Eylemlerde hiçbir protestocu gözaltına alınmadı. Protestoların 'de-facto' lideri Lyubov Sobol dahil olmak üzere hiçbir muhalif siyasetçide protestolardan kısa süre önce gözaltına alınmadı. Sobol iki haftadır eylemlerden önce gözaltına alınıyordu. 

Sobol sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, "Bugün Moskova'da siyasi baskı ve bağımsız adayların seçimlere girmesinin engellenmesine karşı barışçıl yürüyüşe katılan herkese teşekkür ediyorum. Seçimlere sandık görevlisi olarak katılın, 'Akıllı oylama'da rol oynayın ve korkmayın. Biz kazanacağız" yazdı.

Protestoların en kalabalık cumartesi günü Moskova sokaklarında 50 bin eylemci vardı ve 2 bin 900 kişi gözaltına alındı.

"
"